KABARET ARTAUD - Bohnická divadelní společnost | Tiskovky.info

KABARET ARTAUD - Bohnická divadelní společnost

Nový inscenační projekt představila BDS formou \"hyperaktivního scénického čtení\" již na letošním festivalu Mezi ploty. Premiéru inscenace připravuje tento v českém kontextu unikátní experimentální soubor psychiatricky nemocných herců-pacientů a profesionálních divadelníků na podzim 2011, kdy BDS oslaví 20. let své činnnosti!

ARTAUD LE MOMO?!
„Divadlo provokuje lidského ducha k blouznění, které probouzí jeho energii“, takto pojmenoval Antonin Artaud svoji vizi divadla v roce 1938. Šílený Artaud, francouzský básník a divadelník, Artaud trpící, bouřící se, věčně hledající… Významný představitel evropské meziválečné avantgardy, který svojí ideou „krutého divadla“ zásadně ovlivnil moderní scénické umění. Od dětství trpěl Artaud nevyléčitelnou duševní chorobou, která jeho život a dílo předurčovala.

Bohnická divadelní připravuje svoji opět nekonvenční inscenaci na premiéru v září-říjnu t. r. Na listopad 2011 je dále v přípravách reminiscenční přehlídka k výročí 20. let činnosti souboru s přizvanými hosty, mj. německým souborem TiG (Theater im Glashaus).

BDS vznikla v roce 1991 v PL Bohnice jako experimentální, otevřená formace divadelních profesionálů, psychiatricky nemocných pacientů-herců a přátel. Od roku 1996 sídlí a zkouší ve vlastním Studiu Citadela v centru Prahy. BDS je především společenství - volná, otevřená formace lidí s širokou škálou zkušeností, názorů a zážitků, lidí s různými stupni a diagnózami \"nemoci\". Na podzim 2011 oslaví BDS už celých 20 let činnosti!

Festivaly a přehlídky:

ACTOR – Bologna 2011; Handicap Null – Braunschweig 2010; Theaterwahn – Kassel 2010; Terapia i Teatr Intl. Biennale – Lodž 2010, 2008, 2004; Madness and Arts World Festival – Münster 2006; Theaterblüten – Mnichov 2004; Open Arms – Národní divadlo Praha, 2004; Mezinárodní festival Divadlo – Plzeň 2004; Pražské Quadrienále 1999, 2003; Divadlo evropských regionů – Hradec Králové 2002; Espace Senghor – Brusel 2001; Four Nights (IETM) – Praha 2000; Festival Tolerancie – Banská Bystrica 1995; Mezi ploty 1993-2011 etc.

www.studiocitadela.cz
www.bohnickadivadelni.cz

NAJDETE NÁS NA FACEBOOKU:
www.facebook.com/bohnicka.divadelni

PROMO INSCENACÍ KE SHLÉDNUTÍ NA:
www.youtube.com/studio.citadela

MgA. Ivana Hessová
public relations
info@studiocitadela.cz
www.studiocitadela.cz

Vydáno: 17. 6. 2011 10:17
Kategorie: Kultura
Název zdroje: Studio Citadela (ověřený zdroj [?])
Studio Citadela je divadelní sdružení založené 1992, jehož hlavním cílem je navazování pozitivních kulturních kontaktů mezi různými sociálními a etnickými skupinami, postiženými tvůrci, mladými začínajícími autory a veřejností. Sdružení sídlí a realizuje své projekty ve stejnojmenném studiu Citadela - kulturně sociálním centru v Praze 1.

>> Programy:
* vlastní i hostující divadelní projekty
* taneční a pohybové ateliéry (kathak ad.)
* výtvarný ateliér, arteterapie
* dílčí studentské a dětské projekty
* výstavy a happeningy, literární večery, slavnosti.

>> S možností realizovat programy komplexně, na vlastním území vlastním zkušebním území\\\