Inteligentní osvětlení v Ústí ušetří statisíce a neohrozí bezpečnost | Tiskovky.info

Inteligentní osvětlení v Ústí ušetří statisíce a neohrozí bezpečnost

Ústí nad Orlicí – V Ústí nad Orlicí připravila městská společnost TEPVOS, spol. s r.o. pilotní projekt pro rekonstrukci veřejného osvětlení. Nasazením moderní technologie, která pomocí integrované inteligence reguluje soustavu, městu ušetří nemalé prostředky, které dnes vydává za elektrickou energii potřebnou pro provoz systému veřejného osvětlení. S odkazem na platnou normu, je možné v době snížení intenzity provozu snížit příkon soustavy až o 40%. Takto ušetřené peníze městská společnost TEPVOS zpětně investuje do modernizace osvětlení města.

„Celý systém je postaven na zařízení, které laicky řečeno, snižuje proud protékající výbojkou ve svítidle. To umožňuje v průběhu noci řídit intenzitu osvětlení a dosáhnout značných úspor bez nasazení složitých řídicích systémů,“ objasňuje způsob úspor elektrické energie jednatel městské společnosti TEPVOS Václav Knejp.

„Námi navrhované řešení využívá k regulaci soustavy elektronický předřadník namontovaný ve svítidle, který je možné naprogramovat podle intenzity pohybu osob v dané lokalitě, včetně různého časového rozložení. Budeme svítit tam, kde je to třeba a tolik, kolik je třeba. Tímto řešením se společnost TEPVOS přiřazuje ke společnostem, které hledají „zelenou cestu“ a snižují nejen spotřebu elektrické energie, ale i zátěž životního prostředí,“ dodává jednatel městské společnosti Knejp.

Úspory ano, ale nikoliv na úkor bezpečnosti

„Našim cílem je maximálně ušetřit, ale ne na úkor bezpečnosti občanů. Některá města a obce, aby v dnešní době ušetřila, veřejné osvětlení v noci vypínají nebo vypínají méně frekventované větve na okraji města. Tím však často dochází ke zvýšení nehodovosti a kriminality, což v žádném případě nechceme,“ vysvětluje jednatel městské společnosti Václav Knejp.

Pro porovnání účinnosti bude osazena těmito inteligentními předřadníky nejprve samostatně měřitelná větev svítidel v ulici Na Výsluní a po vyhodnocení provozu a porovnáním spotřeby elektrické energie za stejné období loňského roku se podaří přesně určit úspora elektrické energie.

Město Ústí nad Orlicí se tak stane jedním z prvních měst v České republice, které podobný systém aplikuje a bude jej v budoucnu využívat ve většině svítidel.

Tomáš Zdechovský
mediální zástupce TEPVOS
zdechovsky@commservis.com

Vydáno: 28. 3. 2013 12:50
Kategorie: Ekonomika
Název zdroje: Agentura Commservis.com (ověřený zdroj [?])
Komunikační a public relations agentura specializující se manažerské vzdělávání, public relations, krizovou komunikaci a mediální obhajoby, politickou komunikaci, outdoor/teambuilding, tvorbu marketing strategií, image, výzkumy a analýzy. Jazykové kurzy pro firmy, instituce a manažery: angličtina, němčina, italština, francouzština, španělština ve třech úrovních pokročilosti.