Hormonální jógová terapie v YogaMe | Tiskovky.info

Hormonální jógová terapie v YogaMe

Změny v hladinách hormonů, nejen v období menopauzy, mohou mít významný vliv na zdraví a pohodu většiny žen. Pomoci s prevencí i s nepříjemnými symptomy přechodu přitom dokáže jednoduché cvičení v podobě Hormonální jógové terapie pro ženy dle Dinah Rodrigues. Vyzkoušet si ji můžete od ledna 2012 ve studiu YogaMe. Výuka sestavy HJT bude probíhat formou dvouměsíčních seminářů (1 lekce týdně v trvání 90 minut po dobu 8 týdnů) nebo víkendových seminářů. Během jednoho semináře se ženy naučí celou sestavu, kterou poté cvičí doma.

Hormonální jógová terapie je určena ženám s nízkou hladinou hormonů, tedy ženám v menopauze, dále ženám s hormonální nerovnováhou, která se projevuje například cystami na vaječnících, polycystickými vaječníky, předčasnou menopauzou, nepravidelnými cykly, ztrátou ovulace a menstruace, neplodností, depresemi, PMS a dalšími. Díky cvičení se zharmonizuje celý hormonální systém. Hladina estrogenů vzroste a ženy se cítí lépe. Hlavním cílem této jógové terapie je odstranění nepříjemných symptomů přechodu a ostatních hormonálních poruch, ale také jejich prevence.

Hormonální jógová terapie
Období klimakteria přináší ženám četné nepříjemné projevy. Brazilská psycholožka Dinah Rodrigues, autorka Hormonální jógové terapie, říká, že kdyby se ženy na toto období změn připravily, mohly by svůj organismus lépe nachystat na více či méně bezproblémovou menopauzu i bez náhradní hormonální terapie. Podle Rodrigues za všechny problémy v období přechodu může klesající hladina ženských hormonů, proto je velmi důležité stimulovat vaječníky, štítnou žlázu, hypofýzu a nadledvinky. To se sice může částečně podařit pomocí léků, ovšem mnohem přirozenější je reaktivovat pomocí cvičení tvorbu tělu vlastních hormonů. Aby opět zvýšila klesající hladinu svých hormonů v těle, vytvořila Diana Rodrigues celostní program složený z různých směrů jógy cíleně působících právě na stimulaci žláz s vnitřní sekrecí. „Vyšší hormonální hladina totiž znamená cítit se mladší a v mnohem lepší kondici. Ženy, které začlenily tato cvičení mezi své každodenní aktivity, se cítí mnohem vyrovnaněji a radostněji,“ vysvětluje Dinah Rodrigues.

Ověřovací studie
Účinky cvičení zkoumala Dinah Rodrigues v ověřovací studii. Hladina estrogenů u žen vzrostla po čtyřech měsících průměrně o 254 procent. Typické potíže přechodu jako návaly horka, podrážděnost, bolesti hlavy, poruchy spánku a suchost sliznic se výrazně zmírnily nebo zcela vymizely. Čím častěji se cvičilo, tím vyšší byly hladiny hormonů.

Komu je určena
Hormonální jóga je určena všem zdravým ženám od 35 let jako prevence a dále ženám s hormonální nerovnováhou. Pomáhá nejen s výše zmíněnými problémy fyziologického původu, ale také posiluje svalstvo, zlepšuje držení těla, zvyšuje ohebnost a pohyblivost, tvaruje tělo a posiluje kosti. Cvičení je zaměřeno na práci s pánevním dnem, s dechem a energií v těle.

Kde hormonální jóga pomáhá
• Menopauza
• Cysty na vaječnících
• PMS (Premenstruační syndrom)
• Polycystické vaječníky (symptomy- nadměrné ochlupení, akné, přibývání na váze, neplodnost)
• Ztráta menstruace a ovulace
• Neplodnost (způsobená hormonální nerovnováhou nebo špatným prokrvením pánevní oblasti. Srůsty na vejcovodech, které jsou způsobeny svalovou křečí, můžou být pomocí HJ také odstraněny.)
• Nízké libido
• Inkontinence
• Osteoporóza
• Syndrom karpálního tunelu
• Deprese, emocionální nestabilita, snížení paměti (způsobené nízkou hladinou hormonů)
• Nedostatečná činnost štítné žlázy
• Nespavost
• Padání vlasů, lámavé nehty, suchá pleť a akné
• Únava, nedostatek energie
• Zácpa
• Migrény

Lektorky
Adéla Vaculíková - je certifikovanou lektorkou Hormonální jógové terapie pro ženy dle Dinah Rodrigues. O ozdravných účincích sestavy HJT se Adéla přesvědčila sama na sobě a na tomto základě se rozhodla předávat sestavu ženám, které mají problémy s hormonální nerovnováhou nebo chtějí mít kvalitnější život. Józe se věnuje mnoho let, sestavu Hormonální jógové terapie intenzivně praktikuje více než dva roky. Všechny informace o Hormonální jógové terapii dle Dinah Rodrigues najdete na tomto webu www.hormonalni-joga.cz.
PaedDr. Martina Mangová – je certifikovanou lektorkou Hormonální jógové terapie podle Diny Rodrigues jak pro ženy (od r. 2006), tak i pro diabetiky (od r. 2010), vystudovala sport, zabývala se metodou podle Mojžíšové, je certifikovanou lektorkou Lunární jógy ® (www.luna-yoga.cz) a jógy pro děti. V současnosti pokračuje ve studiu Lunární jógy ® u její zakladatelky Adelheid Ohligové, aby mohla v budoucnosti vzdělávat lektorky Lunární jógy ® v České republice. Nabízí i individuální konzultace.

YogaMe
Národní 21, Praha 1
T: tel: +420 602 770 867
www.yogame.cz