Holcim Awards - šance na úspěch vyprší 29. února! | Tiskovky.info

Holcim Awards - šance na úspěch vyprší 29. února!

Už jen tři měsíce zbývají na podání přihlášek do druhého ročníku celosvětové soutěže Holcim Awards pro trvale udržitelné stavebnictví. Tato výzva je mimořádně aktuální i pro české odborníky, jejichž projekty zatím mezi zaregistrovanými soutěžními návrhy chybí. Jako motivace určitě poslouží i fakt, že nejlepší projekty budou podpořeny celkovou sumou 2 miliony dolarů. Zmiňovaná šance však potrvá jen do 29. února 2008, na kdy je stanovena uzávěrka soutěže

Do dnešního dne v Holcim Awards zaregistrovali více než 650 přihlášek v různém stadiu rozpracování. Pro zajímavost – jde o více než dvojnásobek podaných soutěžních návrhů než v minulém ročníku. Důvodem je jednak vysoká prestiž soutěže mezi odbornou veřejností a jednak vysoká míra následné realizovatelnosti oceněných projektů. Důkazem je i právě probíhající architektonicky působivá rekonstrukce centrálního tržiště v Seville, známá jako projekt Metropol Parasol, který ocenila odborná porota v minulém ročníku 3. místem.

Čeští odborníci se v rámci prvního ročníku Holcim Awards úspěšně etablovali díky 11 projektům z oblasti urbanistiky a architektury, čím jsme se jako země umístili na 9. místě ve výsledných evropských statistikách. I když návrhy nezískaly žádné z ocenění, zaujaly především úrovní a kvalitou zpracování. K nejzajímavějším patřil projekt z oblasti veřejných služeb stavebního inženýra Konstantina Polyaka z Humpolce - řešení toalet ve veřejných prostorách, který se soutěže účastnil i s projektem ideálního města k životu. Porotu zaujal i projekt studenta architektury Radka Suchánka z Brna, který navrhuje řešení infrastruktury v centru postkomunistického města, kde využívá pozitivní role veřejné dopravy jakožto ekologického způsoby přepravy. Mezi přihlášenými byla i studie wellness centra, projekt na rekonstrukci brázděného domu z první poloviny 20. století, vodního mlýnu či zámeckého parku v Lanškrouně.

Šanci na úspěch mají stavební projekty, jejichž výstavba započala po 1. červenci 2007 (hlavní kategorie Holcim Awards), stejně jako vize na koncepční úrovni (kategorie Next Generation), pričemž v obouch případech musí být splněna kritéria udržitelného stavebnictví. Soutěžní návrhy v anglickém jazyce se mohou posílat on-line do 29. února 2008. Formulář přihlášky stejně jako všechny související informace jsou k dispozici na www.holcimfoundation.org.

Eva Nepokojová
Senior Account Manager
eva.nepokojova@mmdcee.com

Vydáno: 14. 11. 2007 8:49