Hanuš: Novela zákona umožňuje zánik státní zemědělské půdy | Tiskovky.info

Hanuš: Novela zákona umožňuje zánik státní zemědělské půdy

Praha – Poslanecká sněmovna schválila novelu zákona o zemědělské půdě, která umožňuje prodat tuto půdu právnickým osobám. Zemědělskou půdu tak mohou získat společnosti, které ji nebudou využívat k zemědělským účelům. Další novinkou je zánik dosavadního absolutního předkupního práva státu na již splacené pozemky. Celou novelu tvrdě kritizuje poslanec a předseda zemědělské komise KDU-ČSL poslanec Jiří Hanuš.

„Největší riziko vidím v tom, že bude docházet k nekontrolovatelnému nabývání zbytku státní zemědělské půdy pouze těmi subjekty, které si státní půdu od pozemkového fondu pronajaly. Tuto půdu získají pouze ti, kteří byli u toho, když se státní zemědělská půda rozdělovala do nájmu. Vše je zakrýváno pod roušku urychlení privatizace, jde pouze o proces výrazného snížení transparentnosti a průhlednosti prodeje státní zemědělské půdy a k urychlení privatizace v žádném případě nedojde,“ upozorňuje Jiří Hanuš. Prvním nabyvatelem státní půdy může být stále fyzická osoba, ale hned poté může půdu prodat společnostem, které už nemají povinnost na ní hospodařit. „Tento nápad je z dílny bývalého ministra Gandaloviče. Několikrát jsem ho upozorňoval, že novela není potřeba a že tehdejší stav byl vyvážený pro nájemce i pro nabývání majetku oprávněnými osobami,“ říká Jiří Hanuš.
Do schválení novely zákona mohly státní zemědělskou půdu nabývat pouze fyzické osoby, které mohly tuto půdu převést na právnické osoby po zaplacení veškerých splátek. Na takto získané pozemky měl absolutní předkupní právo Pozemkový fond České republiky. Novela však zkracuje předkupní právo na patnáct let od vkladu vlastnického práva do katastru nemovitostí.

Lukáš Janeček
krajský tajemník
hradec.kk@kdu.cz

Vydáno: 30. 6. 2009 14:12
Kategorie: Finance
Název zdroje: KDU-ČSL Královéhradecký kraj (ověřený zdroj [?])
Politická strana, krajská organizace působící v Královéhradeckém kraji, v krajských volbách působí rovněž pod značkou Koalice pro Královéhradecký kraj.