DOPROVODNÉ PROGRAMY V DOX – KVĚTEN 2010 | Tiskovky.info

DOPROVODNÉ PROGRAMY V DOX – KVĚTEN 2010

DOX – Centrum současného umění zve na sérii doprovodných programů Café DOX (prezentace, diskuse a přednášky). Akce se konají v restauraci nebo v kavárně centra DOX, Poupětova 1, Praha 7. Začátek programů od 18 hodin, pokud není uvedeno jinak.

JAN KAPLICKÝ - VLASTNÍ CESTOU
16.4. - 2.8.2010
Jan Kaplický byl svou filosofií a založením především architekt, jeho nezaměnitelný tvůrčí rukopis je však patrný i v mnoha dalších uměleckých disciplínách. Jeho stavby jsou nepřehlédnutelné a kontroverzní. Inspirací mu často byly přírodní tvary – pavoučí sítě, motýlí křídla či rybí šupiny. Záměrem výstavy je představit osobnost a dílo Jana Kaplického v co nejširším uměleckém kontextu, od architektonických modelů přes šperky až po módu.

FREE CULTURE (Svobodná kultura)
18. 3. - 16. 5. 2010
Archiv výtvarného umění pořádá ve spolupráci s Centrem současného umění DOX výstavu Free culture. Expozice zaměřená na nárůst světového hnutí za alternativní autorská práva se koná při příležitosti zpřístupnění informačního systému abART v licenci Creative Commons (CC).

Umění šachu
1. 4. - 29. 6. 2010
Výstava ukazuje, že mnoho současných umělců nachází inspiraci v šachu. Předvede návrhy šachovnic a šachových figur od 15 předních mezinárodních umělců, k nimž patří například Damien Hirst, Barbara Kruger, Rachel Whiteread a bratři Jake a Dino Chapmanové. Výstavu doplní bohatý doprovodný program včetně exhibičních partií legendárních šachových velmistrů: Borise Spasského a Anatolyho Karpova.

MĚSTSKÉ ZÁSAHY PRAHA 2010
13. 5. 2010 – 2. 8. 2010
Sdílený městský prostor je veřejným majetkem. Městské zásahy Praha 2010 představují projekty, které si nikdo neobjednal. Všechny vznikly z vnitřní či profesní potřeby jejich autorů, povětšinou architektů. Potřeby poukázat na to, co nefunguje, i když existuje řešení, jak by fungovat mohlo, nebo dokonce mělo. Odhalit potenciál míst, přes která denně chodíme a která často ani nevnímáme. Na výstavě bude k vidění přes 80 konkrétních projektů pro konkrétní místa v pražské městské zástavbě.

3. květen / Přednáška Vítězslava Houšky - Umění šachu v pražských kavárnách
Šachová kavárna, ať už u nás, či kdekoli na světě plní pro většinu šachistů posvátný úkol modlitebny, domova, pracovny i studovny, kde je uctíván čtverec, jež je zárověň pro většinu šachistů synonymem logiky, moudrosti, lásky a spravedlnosti. Šachové kavárny jsou totiž nejideálnějším interiérem pro podvečerní rozmlouvání, mudrování a hlavně vzpomínání, vzhledem ke své bohaté historii. Přednášející: Vítězslav Houška (publicista, autor knih: Nad šachovnicemi celého světa, Šachy s úsměvem).

6. květen / Beseda k výstavě Free Culture
Beseda o vzniku a šíření licencí Creative Commons. Problematika “vlastnictví” umělecké tvorby, možnosti sdílení děl a informací v počítačovém světě - proměna pojmů autorství a originalita; šíření zdrojů po webové síti; přímá dostupnost digitalizovaných zdrojů a archivů; rozhodování tvůrce o užívání díla, o způsobech jeho zveřejnění a šíření.
Účastníci besedy: Jan Mucska (Artyčok), hudební publicista Pavel Klusák, Jan Barták (Dilia, o.s.), Petr Jansa, Lukáš Gruber (Národní knihovna ČR), Jiří Hůla (Archiv výtvarného umění)

10. květen / Prezentace návrhů Jana Kaplického a jejich možné realizace v České republice: Projekt nové koncertní síně v Českých Budějovicích a projekt pro Konopiště Resort
Návrh na nové koncertní a kongresové centrum Antonína Dvořáka v Českých Budějovicích, (tzv. Rejnok) představí Antonín Kazil, předseda Jihočeské společnosti přátel hudby, která uvedený projekt iniciovala.
Projekt Konopiště Resort, nový butikový development vznikající za spolupráce 11 předních architektů, jehož dvě stavby (Klub Volavka a rodinná vila) jsou navrženy Janem Kaplickým a jeho týmem Future Systems, představí Martina Hollasová – ředitelka developerské společnosti Resort Living s.r.o.

13. květen / Přednáška Evy Jiřičné k výstavě JAN KAPLICKÝ - VLASTNÍ CESTOU
Autorka koncepce výstavy, světoznámá česká architektka a desinérka Prof. Ing. arch. Eva Jiřičná, promluví o osobnosti a díle Jana Kaplického, se kterým strávila mnoho společných let na osobní i profesní rovině. Spolupracovali spolu například na návrhu obchodního domu Harrods, projektu Brighton Marina či několika soutěžích.

17. květen / Diskuse k výstavě 9: I. část
Diskuse s českými grafickými designérkami o jejich zkušenostech, tvorbě a přístupu ke grafickému designu.

19. květen / Městské zásahy: Živé vystoupení autorů k výstavě Městské zásahy Praha 2010
Začátek akce v 19:00
V souvislosti s pořádáním výstavy Městské zásahy Praha 2010 je připravena série doprovodných večerů s živým vystoupením autorů. Projektu se zúčastní na šedesát týmů z Česka a Slovenska. Každý z nich bude moci na ploše deseti minut pomocí projekce představit své návrhy a myšlenkové pochody, které vedly k vybrání specifického místa, tématu a jeho následnému zpracování.
Na večeru vystoupí prvních 10 autorů. Po skončení prezentace bude následovat diskuse s přednášejícími moderovaná autory výstavy.

20. květen / Diskuse k výstavě 9: II. část

24. květen / Beseda s Doc. PhDr. Petrem Kratochvílem CSc. a Ing. arch. Janem Kaslem na téma: Jan Kaplický a zelený high-tech
Jan Kaplický patřil k průkopníkům ekologicky šetrné architektury. Ovlivnil onen proud architektury, který cestu k udržitelnému vývoji spatřuje v uplatnění špičkových technologií a nekonvečních forem. Jaké je jeho místo v kontextu obdobných architektonických tendencí? Nabízí tato cesta řešení nebo jen „zelené alibi“ pro formální experimenty?

26. květen / Městské zásahy: Živé vystoupení autorů k výstavě Městské zásahy Praha 2010
Začátek akce v 19:00
Na večeru vystoupí dalších 10 autorů. Po skončení prezentace bude následovat diskuse s přednášejícími moderovaná autory výstavy.

31. květen / Beseda s Ing. arch. Zdeňkem Fránkem a Doc. PhDr. Petrem Kratochvílem, CSc. na téma: Blobitecture
Díky výkonným počítačům a novým softwarovým programům se podoba současné architektury stále více vzdaluje tradičním pravoúhlým konstrukcím a nechává se inspirovat různými přírodními materiály. Kolem nás tak vznikají moderní stavby amorfních tvarů, připomínající například pulzující vlnění, neurčité shluky či vypouklé formy.
Blobitecture (či blob architektura, blobitektura, blobizmus) je termín označující jeden ze současných trendů novodobé architektury, který se inspiruje přírodními organickými tvary.
Termín "blob architecture"poprvé zazněl v polovině 90.let, název "blobitecture" byl prvně použit ve článku Williama Safira pro New York Times Magazine roku 2002.

Změna programu vyhrazena
Vstupné: 60,-Kč, pro studenty výtvarných uměleckých škol snížené vstupné: 40,-Kč, (pokud jsou studenti ve skupině s pedagogem, má pedagog vstup zdarma).
Kapacita míst je omezená.
Rezervace na: tereza@doxprague.org
Centrum současného umění DOX, Poupětova 1, Praha 7 – Holešovice
www.doxprague.org, tel.: +420 224 930 927
Tram: 5, 12, zastávka Ortenovo náměstí, metro: zastávka Nádraží Holešovice
Partneři centra DOX: Zdeněk Bakala, Hlavní město Praha a TECHO, a.s., Poster Infinity, s.r.o.
Akce se uskutečňují za finanční podpory Ministerstva kultury
Mediálním partnerem centra DOX jsou Hospodářské noviny

Hana Pokorná
pokorna@mediareport.cz