Derner: Jsem proti snížení státního příspěvku politickým stranám | Tiskovky.info

Derner: Jsem proti snížení státního příspěvku politickým stranám

Hradec Králové – Vicehejtman Vladimír Derner se ostře ohradil proti návrhu Miroslava Kalouska, ve kterém stojí, že by stát měl snížit financování politických stran na polovinu. Kritizuje především fakt, že nově vzniklá strana TOP 09 má své movité sponzory, kteří nedávají peníze jen tak bezúčelně.

„Že si takový návrh může Miroslav Kalousek dovolit je zjevné, neboť jeho TOP 09 je zahrnuta přízní movitých, sponzorské dary se do jeho stranické pokladny jen hrnou. Ti, kdo mají k dispozici značné finanční prostředky, velmi dobře vědí, kterým směrem by se politika měla ubírat, aby se to pozitivně projevilo na jejich příjmech,“ hodnotí vicehejtman Derner. Nedávná korupční kauza komunisty Dolejše a kandidáta TOP 09 Ladislav Šustra poodhalila něco z parlamentních praktik při sponzorování politických stran. „V případě Ladislava Šustra se ještě ukázalo, jaký typ bývalých lidovců inklinuje ke Kalouskovi,“ poukazuje Vladimír Derner.

„Kalouskovo tvrzení, že původ ostatních darů jeho straně je křišťálově čistý, si už každý může vyhodnotit sám. Časem se můžeme dočkat i dalších líbivých iniciativ včetně zrušení platů poslancům. Stranám, které hájí zájmy horních deseti tisíc tento výpadek někdo rád pokryje. Zbývá jen otázka, kdo pak bude v parlamentu hájit zájmy normálních slušných lidí,“ zamýšlí se Vladimír Derner.

V současné době je hlavním příjmem parlamentních stran státní příspěvek. Strany, které ve volbách získaly 1,5 % voličů, získají sto korun za každý odevzdaný hlas příslušné straně. Strany, které získají mandát, dostanou za tento post 900 000 Kč v případě poslance a senátora, 250 000 v případě krajského zastupitele.

Lukáš Janeček
krajský tajemník
hradec.kk@kdu.cz

Vydáno: 7. 10. 2009 12:03
Kategorie: Politika
Název zdroje: KDU-ČSL Královéhradecký kraj (ověřený zdroj [?])
Politická strana, krajská organizace působící v Královéhradeckém kraji, v krajských volbách působí rovněž pod značkou Koalice pro Královéhradecký kraj.