Češi a rychlé občerstvení | Tiskovky.info

Češi a rychlé občerstvení

V našem průzkumu jsme se zaměřili na to, jak často jíme hamburgery, hranolky, cheesburgery, bagety, smažený sýr v housce a podobné typy jídel ze stánků a prodejen rychlého občerstvení.

Každý třetí Čech ve věku 18 – 60 let se stravuje v rychlém občerstvení alespoň 1krát za měsíc, každý desátý Čech dokonce každý týden. Naopak, čtvrtina Čechů říká, že si žádné pochoutky z rychlého občerstvení v posledním roce nedala. Zbývajících 39% lidí se v rychlém občerstvení stravuje příležitostně - méně často než jednou za měsíc.
Nejčastějšími konzumenty hamburgerů, hranolek, cheesburgerů, baget atd. z rychlého občerstvení je nejmladší dotazovaná skupina, tj. lidé od 18 do 29 let, mezi kterými se alespoň 1krát za měsíc v rychlém občerstvení stravuje více než polovina z nich. Čím jsme starší, tím se v rychlém občerstvení stravujeme méně. V nejstarší skupině respondentů ve věku 50 – 60 let jí ve fast foodech alespoň 1krát za měsíc už pouze každý pátý člověk, zatímco polovina lidí v tomto věku říká, že se za poslední rok v rychlém občerstvení nestravovala vůbec. Mezi mladými ve věku 18 – 29 let je těch, kteří v posledním roce vůbec nejedli v rychlém občerstvení, pouze 8%.
Překvapením asi nebude, že „rychlé stravování“ využívá větší podíl mužů než žen - alespoň 1krát měsíčně se v rychlém občerstvení stravuje 41% mužů a jen 26% žen, přičemž 14% mužů a 5% žen využívá rychlé občerstvení dokonce každý týden. Zdaleka nejvyšší podíl lidí, kteří se k rychlému občerstvení uchylují minimálně jednou týdně, je mezi mladými muži – ve věkové kategorii 18 – 29 let u hamburgerů, hranolek, cheesburgerů, baget a podobných jídel z rychlého občerstvení aspoň jednou týdně zastihneme 28% mužů a jen 9% žen, tj. třikrát více mužů než žen. Mezi třicátníky si každý týden aspoň jednou do fast foodu zajde téměř každý pátý muž, ale jen jedna žena z dvaceti.
Výzkum TNS AISA proběhl v únoru 2009 v celé České republice. Dotazováno bylo celkem 531 občanů České republiky ve věku 18 – 60 let. Dotazovaný soubor je reprezentativním vzorkem populace vzhledem k pohlaví, věku, vzdělání, regionu a velikosti místa bydliště.

V případě zájmu o další informace kontaktujte, prosím:
express@tns-aisa.cz

Marta Bodnaruková
senior research executive
marta.bodnarukova@tns-aisa.cz

Vydáno: 10. 3. 2009 9:15
Kategorie: Zdraví a zdravotnictví
Název zdroje: TNS AISA s.r.o. (ověřený zdroj [?])
TNS AISA
Marketingový výzkum, průzkum trhu, výzkum veřejného mínění.

TNS AISA - Jsme vedoucí společností v oblasti výzkumu trhu v ČR. Poskytujeme komplexní nabídku služeb marketingového výzkumu od návrhu projektu, který plně zohledňuje potřeby klienta, přes kvalitní sběr a přesné vyhodnocení dat, až po jasnou interpretaci výsledků, doporučení a marketingové konzultace pro komplexní řešení úlohy klienta.