Barevné tóny podzimu | Tiskovky.info

Barevné tóny podzimu

Zajímá vás, jaké trendy ovládnou letošní podzim a zimu? Prvním impulsem pro tvorbu věhlasných návrhářů je výběr materiálů. Jaké látky budou nejžádanější a nejvhodnější pro tu kterou sezónu předpovídají specializovaná studia. S trendy nadcházejícího podzimu vás seznámí Hana Konečná, majitelka společnosti PAR EXCELLENCE, která patří k nejznámějším dovozcům luxusních a značkových látek na český trh.

Vše se mění a zároveň se nemění nic. Vše se vrací a neexistuje linie, střih, barva a vzor, který by se již někdy někde objevil. Nadcházející období se nese se ve znamení atraktivních úpletů, vrstvení nejrůznějších materiálů, jednoduchých a zároveň zajímavých střihů a nápaditých detailů. Kolekce předních módních domů zaujmou elegancí, čistotou, dokonalými proporcemi a jednoduchými liniemi. Jsou vyvážené a vynikají střízlivou barevností, která je ozvláštněna troufalými energickými tóny. Mnozí módní návrháři nezapřou inspiraci obdobím mezi 60. a 80. lety. Návrat slaví glamour 70. let. Z kolekce Marca Jacobse vyzařovalo okouzlení pop artem i disco stylem, které předvedl v originálním pojetí s moderním přístupem k látkám.

Materiály
Návrháři si zamilovali luxusní látky, kůže a kožešiny. Materiálům vládne vlna ve všech podobách zpracování, často zdobená metalickou nití. Objemné pleteniny, samet, kůže a průhledné materiály šifon a organza patří k žhavým trendům nadcházejícího období. Průsvitné látky, často aplikované v závojových vrstvách, se letos uplatní nejen na šatech určených pro večerní příležitosti.
Neobejdeme se bez tvídu a dalších látek převzatých z pánského šatníku jako je vlněná rybí nebo kohoutí stopa ve své klasické podobě. Návrat slaví manšestr. Nezbytná je kožešina – ať již v podobě plášťů nebo velkých límců či manžet. Pravé i umělé kožešiny jsou také přímo vetkány do vlněných látek nebo zdobí svetry a saka. Společenským událostem budou dominovat modely z jemného hedvábí, splývavého saténu, nadýchané organzy, průsvitného šifonu a propracované krajky. Velmi aktuální jsou metalické odlesky u látek jako je lamé a brokát.

Barvy
Převažuje tlumená barevnost a ladění tón v tónu. Dominuje černá a bílá. V kontrastu se objevují výrazné barvy jako je červená, fialová, modrá, vínová nebo oranžová. Módní zůstávají přírodní jemné tóny hnědé, pískově i tělově béžové. Ke slovu také přichází lahvově zelená, olivová a tmavé odstíny žluté. Neopomenutelné jsou i nejrůznější odstíny nestárnoucí šedé.
Designéři si oblíbili sofistikované tóny polodrahokamů. Kupříkladu Karl Lagerfeld pro Chanel sladil antracitovou s náznakem smaragdové a granátové. Takové kombinace váš šatník ozvláštní a dodají mu punc vytříbené elegance.

Vzory
Velkorysé až opulentní květy, grafické tisky či drobné objekty v podobě hvězd, písmenek, kabelek a jiných doplňků - to vše bude v nadcházející sezóně trendy. Objevují se také lineární a geometrické různobarevné potisky a vzory. Velmi aktuální jsou kostky v jakékoliv velikosti. V kolekcích Marca Jacobse nebo Stelly McCartney se objevily i puntíky v nejrůznějších podobách. Módní scénu také stále okupují tygři a leopardi, ovšem nejžádanější ze zvířecí říše budou letos hadi.

Zdobení
Nepostradatelnou součástí mnoha modelů jsou detaily. Nejrůznější materiály krášlí jemné výšivky, třpytivé krystaly a flitry. Zdobení často připomíná ruční práce. Uplatní se velké mašle, třásně, nýty a rozpustilé peří. Jednoduché linie dotváří doplňky v podobě zipů, přezek, broží a zajímavých knoflíků. Nepostradatelné budou hedvábné šátky a v chladnějších dnech i objemné šály.

Kašmír
Kašmírová vlna patří k těm nejluxusnějším přírodním textilním materiálům, které jsou k dispozici. Je extrémně jemný, výjimečně lehký a zároveň hřejivý, měkoučký na dotek, výborně drží tvar, je nemačkavý, má neobyčejně dlouhou životnost a je vzácný a drahý. Své jméno získal kašmír po severoindické provincii, kde již od 16. století vyráběli místní řemeslníci originální, výjimečně jemné a pozoruhodně zbarvené šály ze suroviny, kterou kupovali od čínských, tibetských a afghánských obchodníků, kteří putovali po hedvábné stezce. U zrodu současné popularity kašmírových úpletů stáli ve 20. letech minulého století návrháři Jean Patou a Coco Chanel, kteří je jako první zahrnovaly do svých kolekcí.

Tvíd
Patří mezi módní evergreeny. Historie říká, že se začal vyrábět na ručních stavech už koncem 18. století ve skotských manufakturách v okolí řeky Tweed. Označení se sice vztahuje ke jménu řeky Tweed, vzniklo však prý omylem v korespondenci kolem roku 1830 záměnou názvu tkaniny tvil za tvíd.
Právě nyní slaví látky s kropenatým efektem jeden ze svých velkolepých návratů.
Pod pojmem tvíd si zpravidla vybavíme látku se vzhledem známým jako pepř a sůl. Říká se mu tvíd uni. Patří sem však také drobné kostičky inspirované skotskou klasikou, populární rybí kost i větší a výraznější káro. Atraktivní je povrch s různobarevnými plastickými nopky, který na scénu uvedla Coco Chanel se svými kostýmy. Mezi nejnovějšími dezény najdeme dokonce žakárové, plasticky vytkávané nebo vyplétané.

Manšestr
Žebrovaný samet v Čechách zvaný manšestr pochází z anglického města Manchester, kde jej nosili dělníci, později ale také umělci a univerzitní profesoři. Ovšem nejen ve Velké Británii se této látce neříká manšestr, ale corduroy.
Postupně si tuto specificky vypadající látku oblíbili i lidé z vyšších tříd a manšestr se brzy rozšířil do celého světa. Manšestr zviditelnil módní návrhář Pierre Cardin, když jej v roce 1959 zavedl do své kolekce. Později slávu manšestru šířili členové skupiny The Beatles. Jako jeden z hlavních materiálů pro své pánské kolekce si letos vybrali manšestr Bottega Veneta, Etro, Marni, Ralph Lauren a vyskytl se i na přehlídkách Burberry Prorsum, nebo třeba Dsquared2. Nenosí se jen manšestrové kalhoty, ale také saka, bundy a čepice.

Prodejna Par Excellence:
Jeruzalémská 11, Praha 1
T: 224 212 072
E: info@parexcellence.cz
Otevřeno: pondělí – sobota, 10 – 18 hodin
www.parexcellence.cz

Pro novináře:
Terezie Kaslová
E: kaslova@mediareport.cz
T: +420 603 551 372

Anna Fibichová
fibichova@mediareport.cz