Rozhovor s doktorem Rýcem o prevenci v ČR | Tiskovky.info

Rozhovor s doktorem Rýcem o prevenci v ČR

Myslíte si, že je prevence proti onemocnění (klouby, srdce, imunita) v ČR dostatečná? Ta věc je velmi komplexní. ...

Ta věc je velmi komplexní. Musíme se na ní dívat z pohledu úmrtnosti. V Čechách máme absolutně katastrofické skóre v oblasti infarktů, mozkových mrtvic a rakovin tlustého střeva, kde jsme dokonce v absolutní světové špičce. Onemocnění kloubů se k tomu obvykle přidává jako komplikace základního problému. Cestou je změna stravovacích návyků, zvýšení kvality potravin a prevence.
Jak si stojíme v porovnání se západní Evropou?
Základní rozdíl mezi západní Evropou a námi je hlavně v úrovni spotřebitelské náročnosti. U nás si výrobci potravin mohou dovolit to, na co by v Německu ani nemohli pomyslet. Myslím si, že český potravinářský průmysl produkuje v naprosté většině případů nekvalitní potraviny, přičemž uznávám, že v Albánii je to ještě příšernější. Stačí se projít po supermarketu ve Francii a u nás. Šlichtu, kterou nabízí české řetězce, by si nedovolili ve Francii ani vyložit na pult, natož za ní chtít nějaké peníze. Druhá věc je osvěta a ekonomická dostupnost. Osvětu u nás de facto nikdo nedělá, a proto jsou nejlevnější potraviny také ty nejjedovatější. To se pak těžko prevence zavádí do praxe, když člověk nemá na nájem, tak šetří na jídle a víc ho zajímá počet oktanů v benzínu než množství jedů v tom, co jí. A předmět „životospráva, nutriterapie a nutriprevence“ na lékařských fakultách neexistuje. Primárním úkolem lékaře přitom není léčit, ale chorobám předcházet.
V kolika letech by měl člověk začít přemýšlet o prevenci? Záleží také na dědičných dispozicích člověka?
V ideálním případě by preventivně měl konat člověk od okamžiku, kdy přestane být kojen. V praxi od okamžiku, kdy dostane rozum, tj. od 12 let u žen a 48 let u mužů.
Na genetických dispozicích člověka samozřejmě záleží. Takže člověk se střádavým typem metabolismu (co sní navíc, to uloží) nemá jinou šanci, než se celoživotně kontrolovat, aby si nevykoledoval infarkt ve čtyřiceti, dnu v pětačtyřiceti a cukrovku v padesáti. Prostě tak to je a na tom se, bohužel, nedá nic změnit.
Můžete pro laika vysvětlit, jaké jsou rozdíly například u přípravku na klouby od různých společností? (GS Condro, Proenzi, Celadrin)
Když přijde laik do lékárny, tak zpravidla nerozlišuje přípravky podle typu registrace, tj. nechápe rozdíl mezi těmi, které registruje Státní ústav pro kontrolu léčiv (jde o léčiva) a těmi, které mají charakter potravních doplňků. Netransparentnost tkví zejména v tom, že i přípravky registrované jako léčiva mohou být volně prodejné. Zatímco u registrovaných léčiv státní agentura garantuje účinnost, u potravních doplňků se garantuje pouze bezpečnost a neškodnost (při dodržení doporučeného dávkování). Tato situace (ovšem je velmi otazné, zda se jejímu vzniku dá nějak zabránit) vede k tomu, že je trh s potravními doplňky (doplňky stravy) zaplaven nekvalitními přípravky, které jsou sice bezpečné a neškodné, ale ve většině případů také totálně k ničemu.
Pro ilustraci: Pokud kloubní přípravek obsahuje chondroitin sulfát, ještě nic nevypovídá o tom, zda je reálně účinný (do hry vstupuje typ chondroitins sulfátu, jeho množství, biodisponibilita, atd). Nejlepší radou pro laika je nakupovat přípravky od firem s nejlepším renomé. Je to jako s auty. Když chcete prvotřídní stroj, koupíte Mercedes-Benz nebo jiné auto německé provenience, když chcete mít auto a nemá sloužit k ježdění, pak sáhnete po mongolském modelu, který stojí pětinu.
Doporučíte čtenářům, na co si mají dávat při výběru produktu pozor?
Těžko, přetěžko radit. Existuje řada vykuků, kteří nesmyslně předražují své výrobky, aby vzbudili dojem, existuje řada nápadně levných přípravků, kde už cena na lékárně svědčí o tom, že přípravek toho moc obsahovat nemůže (za 50,- Kč v lékárně nelze koupit nic kvalitního, s výjimkou párátek do zubů)… Tedy opět: Cesta vede přes „věrnost značce“. Pokud si najdete výrobce, jehož kvalita ve Vás vzbudila důvěru (nejde jen o účinnost přípravků, ale také úroveň poprodejního servisu, webových stránek, reaktivity na dotazy, atd), pak mu zůstaňte věrni. Spousta věcí se dá poznat už na první pohled… Kapky „proti všemu zlému“, které dodává firma Orel a Drak z Podskalské Lhotky reprezentované inženýrem Obtáhlem, by měly zbystřit Vaši pozornost…
Čím jsou produkty LifeFactory jiné než ostatní a proč jste se stal patronem zrovna této značky?
Protože vím, kdo je vyrábí a kteří lidé za tím stojí. Proto mi nečiní se za značku otevřeně postavit. Je to můj drobný příspěvek ke kultivaci trhu.
Zdroj: www.lifefactory.cz

Eva Havlíčková
marketing
eva@netwebs.cz