JÁNOŠÍKŮV POKLAD VYROBILA FIRMA Z BRNA | Tiskovky.info

JÁNOŠÍKŮV POKLAD VYROBILA FIRMA Z BRNA

Brno, 26. října 2011 – Unikátní poklad 1300 měděných mincí z počátku 18. století, který byl objeven nedaleko malebné slovenské vísky Čičmany, pochází z dílny brněnského medailérství Antiquanova. Po nálezu si řada slovenských médií i odborníků více než týden lámala hlavu, zda skutečně nejde o Jánošíkův poklad. Nalezené mince vzhledově odpovídají dobovému oběživu, avšak místo nominální hodnoty, která na mincích chybí, je na nich vyražen motiv velmi podobný prvkům lidových maleb na čičmanských dřevěnicích. Tajemství pokladu bylo odhaleno včera. Skrývá překvapivou symboliku a předznamenává příchod unikátní kolekce sportovního oblečení pro slovenskou olympijskou výpravu.

V rekordní době 30 dnů jsme navrhli a vyrobili "poklad" měděných mincí pro kampaň společnosti Alpine Pro, uvádí Pavel Neumann z medailérství Antiquanova. Alpine Pro, která je hlavním partnerem Slovenského olympijského výboru, včera představila oficiální kolekci olympijského oblečení slovenských sportovců pro olympiádu v Londýně. Hlavními motivy, použitými na oblečení jsou lidové malby z dřevěnic malebné slovenské vesnice Čičmany. Právě jeden z těchto motivů byl použit místo římské číslice X, která označovala nominální hodnotu původních mincí.

Pro účely kampaně bylo vyraženo asi 1400 měděných mincí, přizpůsobených vzhledu pokladu. Mince byly skutečně zakopány a následně "objeveny". Zároveň bylo vyrobeno 100 měděných mincí v ražebním lesku a 10 dárkových stříbrných od jednoho motivu. Druhý typ patinovaných mincí v počtu do 600 kusů, pouze s nepatrně pozměněným lícem, bude sloužit jako mince pro štěstí pro slovenskou olympijskou výpravu.

Jako vzor jsme vybrali měděnou minci, zvanou Poltura, raženou v Kremnici na počátku 18. století uherskými povstalci pod vedením Františka II. Rákocziho, upřesnil P. Neumann. Jak ale vše souvisí s Jánošíkem? Známý slovenský zbojník sloužil krátce v Rákocziho armádě a později i v armádě císařské. Po uvěznění jeho družiny prozradil jeden z Jánošíkových kumpánů skrýš naloupeného zboží, která se nacházela právě v Čičmanech. Od té doby se traduje, že v blízkém okolí vesnice je také ukrytý velký poklad mincí.

Další informace:
Pavel Neumann, majitel medailérství Antiquanova
Telefon: 603923527
E-mail: antiquanova@seznam.cz, antiquanova@gmail.cz
Web: www.antiquanova.cz
Web kampaně: http://kdetovsetkozacalo.sk/
Web včetně fotografií a videa: http://www.antiquanova.cz/cs/janosikuv-poklad-vyrobila-firma-z-brna

Medailérství ANTIQUANOVA (www.antiquanova.cz) z Brna se specializuje na vysoce umělecké ražby mincí a medailí, především v historickém nebo historizujícím stylu. Jako jedno z mála medailérství na světě používá při výrobě, mimo jiné, původní - historické mincovní postupy: Z ručně rytých ocelových, železných i bronzových razidel se razí ručně nebo na šroubovém mincovním lisu. Jako materiál medailí a mincí používá Antiquanova řadu kovů od zlata až po hliník. Produkty medailérství jsou především repliky antických, a dalších historických mincí, žetony, medailony a mince podle vlastních i zákaznických návrhů. Od roku 2000 dodává Antiquanova svoje výrobky do muzeí, numismatikům, sběratelům a zájemcům o historii z celého světa.

[Text neprošel jazykovou korekturou]

Pavel Neumann
majitel
antiquanova@seznam.cz
www.antiquanova.cz

Vydáno: 27. 10. 2011 0:01
Kategorie: Ostatní
Název zdroje: Antiquanova medailérství (ověřený zdroj [?])
• Antiquanova je jedno z mála (ne-li jediné) medailérství na světě, které standardně používá původní historické výrobní postupy při výrobě replik historických mincí, medailí i samotných razidel.

• Námi vyráběné repliky mincí nejsou pouhými mechanickými kopiemi originálních mincí. Každá mince je podrobně nastudována a znovu vytvořena pomocí ručně vyrobených razidel stejnou technologií, jako před staletími.

• Při výrobě razidel nepoužíváme sádrový model, protože originální obraz je proveden přímo do razidla rytím nebo puncováním, případně spojením obou technik.

• Vyrábíme a prodáváme více, než 200 typů replik mincí z obecných i drahých kovů.

• Naše zakázková výroba mincí a medailí již obsáhla obrovskou řadu motivů i materiálů od nejlevnějších hliníkových mincí pro dětské tábory přes rekonstrukci numismatického pokladu (pro muzeum Stříbro) až po pamětní medaile pro významné zákazníky (např. Ústavní soud ČR).