Lanškrounské kino se dočká digitalizace | Tiskovky.info

servis pro novináře


Přihlásit | Registrace
Vytisknout Vytisknout

Tisková zpráva


Lanškrounské kino se dočká digitalizace


Lanškrounské kino bude od příštího roku promítat digitálně. Zavedení digitální projekce Kina Lanškroun umožní projekt podpořený ze Státního fondu České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie. Z fondu město obdrží dotaci ve výši 800 tis. Kč.

Lanškroun se mohl o dotaci ucházet zejména díky technické připravenosti kina. Už v době podání žádosti mělo kino zvukový systém, který splňuje DCI specifikaci.
Veřejná zakázka na dodavatele zařízení byla zveřejněna v souladu se zákonem o veřejných zakázkách, bylo osloveno 5 potencionální dodavatelů vhodné technologie, nabídku podali dva uchazeči. Dodavatelem zařízení, které digitální projekci umožní, se stala na základě výběrového řízení a rozhodnutí rady města společnost XCData, s. r. o. z Prahy. Předložené nabídky byly hodnoceny podle jediného kritéria – nejnižší nabídkové ceny. Celkové náklady na digitalizaci kina se budou blížit částce 3 mil. Kč.
Za tyto finance město do kina získá zařízení pro zavedení 2D digitální projekce podle standardu DCI. Kromě vlastní dodávky cena zahrnuje i dopravu na místo plnění, vlastní instalaci, zprovoznění a komplexní vyzkoušení, následné zaškolení obsluhy, a dále servis v záruční době.
Místostarosta města Roman Krajči doplňuje: „Digitalizace kina vzhledem k vývoji v této oblasti je nutností. Bez ní by byla jeho budoucnost více než temná. Navíc si myslím, že diváci lanškrounského kina si si jeho technologickou modernizaci zaslouží, návštěvnost kina je vysoká, nebudeme-li se srovnávat s multikiny, byla v roce 2010 v rámci Pardubického kraje nejvyšší. Statistiky vykázaly loni 14 441 diváků.“

Poznámka
DCI specifikace - je soubor technických charakteristik, které stanoví standardy pro výrobu digitálních kopií, kvalitu promítání, ale také postupy, které je nutné dodržet, aby se zaručila bezpečnost způsobů přenosu. Jako standardní formát komprese obrazu pro D-cinema se udává JPEG 2000 (parametr pro servery), minimální rozlišení promítaného obrazu je 2K (2048 obrazových bodů na řádek). V oblasti bezpečnosti stanoví přesné mechanismy: kódování, systém čtecích klíčů, zabezpečenou vazbu mezi serverem a projektorem, „watermark“ (vodoznak), který umožňuje odhalit zdroj případného pirátství.
Zdroj: http://www.mkcr.cz/cz/tiskovy-servis/prechod-na-digitalni-projekce-obrazu-a-zvuku---digitalizace-kin-21417/








Kontakt:

Drahomíra Lišková
Referentka kanceláře starosty a tajemníka
drahomira.liskova@mulanskroun.cz
www.lanskroun.eu
465 385 226


Vstoupit do diskuse >> | Počet příspěvků: 0

Vydáno: 14. 10. 2011 12:16
Kategorie: Veřejná správa
Název zdroje: Město Lanškroun (NEověřený zdroj [?])
Popis zdroje:
Územně samosprávní celek
PR

Distribucezpráv

>>
Vytvoříme za vás tiskovou zprávu a distribujeme ji 2000 novinářům.
news

Jsemnovinář

Novinářům poskytujeme pouze kvalitní a ověřené informace.
 i 

Jsemnávštěvník

>>
Přečtěte si jedinečné zprávy z první ruky dříve než ostatní.