Obcím Horní a Dolní Čermná slouží nová společná čistírna odpadních vod | Tiskovky.info

servis pro novináře


Přihlásit | Registrace
Vytisknout Vytisknout

Tisková zpráva


Obcím Horní a Dolní Čermná slouží nová společná čistírna odpadních vod


Dolní Čermná - Nová čistírna odpadních vod v Dolní Čermné se ve čtvrtek 22. září 2011 stala svědkem slavnostního zakončení projektu Kanalizace a ČOV Horní a Dolní Čermná. Přestřižení pásky se ujali starostové obcí Horní a Dolní Čermné a zástupce zhotovitele.

Výstavbou kanalizace a čistírny odpadních vod si Horní a Dolní Čermná vytvořily podmínky pro svůj další rozvoj. Kapacita nové čistírny odpadních vod, která vyrostla na obecním pozemku v Dolní Čermné, dosahuje 3200 EO (ekvivalentních obyvatel). „V současné době je ČOV vytížena přibližně z jedné poloviny,“ přiblížil situaci starosta Horní Čermné a zároveň senátor za orlickoústecký region Petr Šilar. „Po ukončení připojování stávajících odběrných míst bude připojeno cca 2200 EO, což znamená 70% její kapacity. Zbývající kapacita je rezervována pro další rozvoj obcí. Zvažujeme tedy nabídku k připojení sousedních obcí Petrovic či Verměřovic,“ doplnil Šilar.

Stavba kanalizace a čistírny odpadních vod byla zahájena 25. června 2009 a její realizace by nebyla možná bez pomoci fondů Evropské unie a Státního fondu životního prostředí ČR. „Celkové náklady na realizaci projektu dosáhly částky 152,5 mil. Kč,“ řekl starosta městyse Dolní Čermná Petr Helekal. „Z Operačního programu Životní prostředí jsme získali 100,7 mil. Kč, Státní fond životního prostředí poskytl částku 5,9 mil. Kč a Pardubický kraj přispěl částkou 5,5 mil. Kč,“ zrekapituloval Helekal.

Dodavatele stavby při realizaci projektu čekal nelehký úkol vybudovat 10.500 metrů gravitační kanalizace a 6700 metrů tlakové kanalizace, dále 12 čerpacích stanic a 141 domovních čerpacích jímek, čímž se stavba řadí mezi unikátní vodohospodářská díla. Výstavba kanalizace v dolním toku vedla v silniční komunikaci a byla náročná především hloubkou uložení, která dosahuje místy přes šest metrů. Vzhledem k malé šíři komunikace a nezbytnosti zajistit průjezd pro autobusovou a zásobovací dopravu a všechny složky záchranného systému byla věnována maximální pozornost technickému zajištění a koordinaci prováděných prací.

Se slavnostním stříháním pásky se zanedlouho ještě znovu setkáme a to 30.září v Horní Čermné, kdy bude otevřen zcela zrenovovaný obchod smíšeného zboží v centru této obce a to u Krčmy. Petr Šilar, který je mimo jiné předsedou Stálé komise pro rozvoj venkova Senátu ČR, se také tímto snaží o obnovu tradiční venkovské sítě prodejen a služeb i o propagaci místních výrobců potravin.







Kontakt:

Petr Čada
asistent senátora
cadap@senat.cz


Vstoupit do diskuse >> | Počet příspěvků: 0

Vydáno: 22. 9. 2011 21:09
Kategorie: Veřejná správa
Název zdroje: KDU-ČSL (NEověřený zdroj [?])
PR

Distribucezpráv

>>
Vytvoříme za vás tiskovou zprávu a distribujeme ji 2000 novinářům.
news

Jsemnovinář

Novinářům poskytujeme pouze kvalitní a ověřené informace.
 i 

Jsemnávštěvník

>>
Přečtěte si jedinečné zprávy z první ruky dříve než ostatní.