V Boskovicích zavádějí unikátní program při léčení celiaků | Tiskovky.info

servis pro novináře


Přihlásit | Registrace
Vytisknout Vytisknout

Tisková zpráva


V Boskovicích zavádějí unikátní program při léčení celiaků


Od 1. září se novým primářem na dětském oddělení boskovické nemocnice stal uznávaný odborník na celiakii, střevní onemocnění způsobené vrozenou nesnášenlivostí lepku, Jaroslav Utěšený. V Boskovicích tak rozjíždí unikátní systém vyšetření celé rodiny. Celiakie je totiž skrytá choroba, u dětí jsou příznaky zřejmé, ale dospělí se často léčí na jinou nemoc, aniž by u nich byla celiakie diagnostikována.

„V Evropě je běžné, že při zjištění dětského pacienta, prochází vyšetřením celá rodina. U nás je to problém, který je způsobený systémem zdravotnictví a pojišťovny další vyšetření nechtějí hradit. Přitom touto nemocí trpí minimálně jeden člověk ze sta,“ upozorňuje nový primář boskovické nemocnice Jaroslav Utěšený.
„V České republice je registrována šest tisíc pacientů. Odhad je to hrubý, protože registr ani povinné hlášení takto závažné nemoci neexistuje a ani pojišťovny, ani stát tyto pacienti, ač spotřebovávají nemalé prostředky, když nejsou rozpoznáni, nezajímá. Protože je poznaných pacientů velmi málo, snažíme se je vyhledávat. Celiakie je nevyléčitelná nemoc a vážně ohrožuje zdraví a život,“ popisuje primář Utěšený a dodává, že nemoc jako první zachytí praktičtí lékaři a ti by měli pacienta okamžitě odeslat na specializovanou ambulanci.
„Primář Utěšený je uznávaným odborníkem na celiakii, jeho pacienti jsou z celé České republiky. Díky němu zavádíme v Česku unikátní program, který je v Evropě běžný, a to, že při zachycení pacienta s celiakií, vyšetřujeme celou rodinu,“ říká ředitel boskovické nemocnice Rostislav Verner.









Kontakt:

Tomáš Zdechovský
Jednatel
info@commservis.com
734 335 909


Vstoupit do diskuse >> | Počet příspěvků: 0

Vydáno: 15. 9. 2011 12:51
Kategorie: Zdraví a zdravotnictví
Název zdroje: Agentura Commservis.com (ověřený zdroj [?])
Popis zdroje:
Komunikační a public relations agentura specializující se manažerské vzdělávání, public relations, krizovou komunikaci a mediální obhajoby, politickou komunikaci, outdoor/teambuilding, tvorbu marketing strategií, image, výzkumy a analýzy. Jazykové kurzy pro firmy, instituce a manažery: angličtina, němčina, italština, francouzština, španělština ve třech úrovních pokročilosti.
PR

Distribucezpráv

>>
Vytvoříme za vás tiskovou zprávu a distribujeme ji 2000 novinářům.
news

Jsemnovinář

Novinářům poskytujeme pouze kvalitní a ověřené informace.
 i 

Jsemnávštěvník

>>
Přečtěte si jedinečné zprávy z první ruky dříve než ostatní.