Vláda přerušila projednání majetkového vyrovnání s církví | Tiskovky.info

servis pro novináře


Přihlásit | Registrace
Vytisknout Vytisknout

Tisková zpráva


Vláda přerušila projednání majetkového vyrovnání s církví


Kabinet Petra Nečase ve středu přerušil projednávání parametrů majetkového vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi.

„Je pro mě naprosto přijatelné a pochopitelné přerušení tohoto bodu proto, aby proběhlo připomínkové řízení. To je logický procesní požadavek, nechť tedy proběhne. Není pro mě přijatelné proto, aby se na tuto dohodu navazovaly nějaké dodatečné požadavky,“ komentoval ministr financí Miroslav Kalousek po jednání kabinetu.

Vláda by se k majetkovému vyrovnání měla vrátit 27. září, tedy týden po definitivním projednání rozpočtu na vládě.

Konečné parametry majetkového vyrovnání schválila 25. srpna tohoto roku Komise pro narovnání vztahu mezi státem a církvemi a náboženskými společnostmi společně s Církevní komisí.

Vyrovnání vychází z usnesení vlády z dubna roku 2008. Upraveny byly pouze ty pasáže, ve kterých docházelo k největším sporům. Mezi nejdůležitější patří pak zejména rozšíření naturálních restitucí, které vyplynulo z nutnosti snížení nároků na státní rozpočet.

Objem naturálních restitucí se tak oproti původnímu návrhu zvýšil z 51 miliard korun na 75 miliard. Finanční náhrada se naopak snížila z 83 miliard na 59 miliard korun. Vládní a církevní komise se nakonec dohodly na nutnosti stabilizovat finanční hospodaření, a proto našly řešení v rozšíření objemu naturálně vraceného majetku a následném snížení finanční náhrady.

Nové parametry také mění postavení oprávněných osob, jež tvoří právě církve a náboženské společnosti. Podle návrhu z roku 2008 dělil zákon mezi těmito osobami dvě skupiny, které pak měly rozdílný nárok na restituci. Na jeho základě by pak měly mít například řeholní řády a kongregace větší nároky na okruh majetku, o který mohly požádat. Nyní byly tyto skupiny sjednoceny a všechny oprávněné osoby tak mohou žádat vrácení majetku na základě stejného režimu jako ostatní.

Naturální restituce budou navráceny zejména z Pozemkového fondu ČR a Lesů ČR. Půjde o zemědělskou půdu, lesy, rybníky i příslušné stavby. Restituovat bude možné původní církevní majetek, a to bez rozlišení účelu. Z ostatních státních organizací či státních podniků se církvím vrátí hlavně kultovní a pastorační majetek.

Cílem majetkového vyrovnání je především umožnit církvím a náboženským společnostem hospodářskou nezávislost na státu. I to je důvodem proč právě nemovitý majetek bude tvořit hlavní část restituce. Ministerstvo kultury, které návrh předkládá, předpokládá, že průběh vydání tohoto majetku bude moci proběhnout relativně rychle a bezproblémově.

Stát měl původně vyplácet církvím finanční náhradu ve výši 83 miliard korun po dobu šedesáti let. Vládní a církevní komise se ale nyní dohodly na sumě nižší, a to 59 miliard. Celkem bude vyplacena ve třiceti splátkách. Komise navrhly zkrácení této doby, aby se církve od státu odloučily v co nejkratší době. Nesplacená výše finanční náhrady pak bude každý rok valorizována podle míry inflace.

Vládní komise v čele s ministrem kultury Jiřím Besserem se se zástupci církví dohodla také na délce přechodného období, které bude trvat 17 let. Po tuto dobu se budou moci církve a náboženské společnosti připravit na oddělení od státu. Po uplynutí tohoto období již stát nebude financovat platy duchovních či další náklady, jejichž úhrady jdou nyní z rozpočtu ministerstva kultury.

Řešení majetkového narovnání státu s církvemi si vláda Petra Nečase dala za cíl již ve svém programovém prohlášení. „Cílem vlády je co nejdříve uzavřít otázku vyrovnání mezi státem a církvemi a náboženskými společnostmi tak, aby mohly být napraveny některé křivdy, a církve a náboženské společnosti mohly tak plnit své funkce nezávisle na státu,“ stojí v dokumentu.







Kontakt:

Jan Osúch
tiskový mluvčí vlády
osuch.jan@vlada.cz
773 692 234
224 002 058


Vstoupit do diskuse >> | Počet příspěvků: 0

Vydáno: 14. 9. 2011 15:20
Kategorie: Ekonomika
Název zdroje: Úřad vlády ČR (ověřený zdroj [?])
Popis zdroje:
Úřad vlády České republiky je ústředním orgánem státní správy. Úřad plní úkoly spojené s odborným, organizačním a technickým zabezpečením činnosti vlády České republiky a jejích orgánů.
PR

Distribucezpráv

>>
Vytvoříme za vás tiskovou zprávu a distribujeme ji 2000 novinářům.
news

Jsemnovinář

Novinářům poskytujeme pouze kvalitní a ověřené informace.
 i 

Jsemnávštěvník

>>
Přečtěte si jedinečné zprávy z první ruky dříve než ostatní.