Premiér politickým vězňům: Jste živoucím vzorem statečnosti | Tiskovky.info

servis pro novináře


Přihlásit | Registrace
Vytisknout Vytisknout

Tisková zpráva


Premiér politickým vězňům: Jste živoucím vzorem statečnosti


Pravou chloubou našeho národa jsou ti, kteří odmítli rezignovat na lidskou důstojnost a byli na dlouhá léta připraveni o svobodu právě proto, že o ni stáli nejvíc, zdůraznil premiér Petr Nečas na tradiční Muklovské pouti. Na Svatém Hostýně se uskutečnila již po devatenácté.

Svatý Hostýn (Kroměřížsko) 3. září 2011

„Kategorie politických vězňů není jen spolehlivým dělítkem mezi demokratickým a totalitním nebo autoritářským zřízením. Političtí vězňové jsou pravým svědomím národa,“ zahájil svůj projev před desítkami účastníků Muklovské pouti předseda vlády.

Zdůraznil, že k účasti na těchto setkáních ho vede vědomí, že osudy muklů jsou součástí politického myšlení, ke kterému se hlásí.

„Ctím ideály, kterým mnozí z vás obětovali svou osobní svobodu a někdy i životy,“ řekl premiér. Mukly označil za živoucí vzory statečnosti.

„Nevím, jak to budou cítit čeští politici za padesát let, ale já jsem nesmírně rád, že patřím k politické generaci, která se o životní zkušenosti českých muklů může opřít a čerpat v ní inspiraci. Za to vám z celého srdce děkuji,“ řekl premiér Nečas po pietním aktu u památníku obětí politických represí.


Uznání třetího odboje
Předseda vlády také ve svém projevu připomněl úsilí koaliční vlády o prosazení zákona o třetím odboji.

„Vždy narážíme na výhrady těch, kteří mají náramné pochopení pro zrůdné chování komunistické moci, údajně vynucené okolnostmi, a nemají žádné pochopení pro odpůrce totality, zato spoustu pochybností o čistotě jejich úmyslů a o správnosti prostředků, které slabý a zranitelný jedinec volil v boji s obludnou mašinérií,“ řekl Petr Nečas.

Předseda vlády se kromě Muklovské pouti na Sv. Hostýně pravidelně účastní také schůzí Konfederace politických vězňů nebo tzv. Jáchymovského pekla.







Kontakt:

Jan Osúch
tiskový mluvčí vlády
osuch.jan@vlada.cz
773 692 234
224 002 058


Vstoupit do diskuse >> | Počet příspěvků: 0

Vydáno: 5. 9. 2011 11:20
Kategorie: Politika
Název zdroje: Úřad vlády ČR (ověřený zdroj [?])
Popis zdroje:
Úřad vlády České republiky je ústředním orgánem státní správy. Úřad plní úkoly spojené s odborným, organizačním a technickým zabezpečením činnosti vlády České republiky a jejích orgánů.
PR

Distribucezpráv

>>
Vytvoříme za vás tiskovou zprávu a distribujeme ji 2000 novinářům.
news

Jsemnovinář

Novinářům poskytujeme pouze kvalitní a ověřené informace.
 i 

Jsemnávštěvník

>>
Přečtěte si jedinečné zprávy z první ruky dříve než ostatní.