Lidí se zeleným zákalem stále přibývá, dá se tato vada léčit? | Tiskovky.info

servis pro novináře


Přihlásit | Registrace
Vytisknout Vytisknout

Tisková zpráva


Lidí se zeleným zákalem stále přibývá, dá se tato vada léčit?


Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR stoupá každým rokem počet lidí, kteří trpí onemocněním zeleného zákalu (glaukomu). Zatímco v roce 2000 bylo diagnostikováno 195 153 pacientů s tímto problémem, o pět let později to bylo již 276 622 pacientů a za další 4 roky můžeme sledovat další nárůst na 299 tisíc pacientů se zeleným zákalem. Tímto onemocněním trpí většinou lidé nad 65 let a častěji se vyskytuje u žen.

Glaukom je onemocnění, při kterém dochází k postupnému poškozování zrakového nervu. Zrakový nerv je tvořen přibližně milionem nervových vláken, která převádějí zrakový vjem z oční sítnice do mozku. Většinou je podstatou glaukomu zvýšení tlaku tekutiny uvnitř oka (nitrooční tlak, NOT, AT). Vysoký tlak utlačuje vlákna zrakového nervu a způsobuje jejich postupné odumírání. Snižování počtu vláken zrakového nervu se projevuje zužováním zorného pole a později i zhoršením zrakové ostrosti. „Označení zelený zákal je zavádějící, podstatou onemocnění není zakalení čočky, ale zvyšování nitroočního tlaku, který glaukom vytvoří. V případech špatné diagnózy může dojít k tomu, že pacienti léčení kvůli glaukomu mohou ve skutečnosti trpět oční hypertenzí,“ vysvětluje MUDr. Lucie Valešová, primářka pražské oční kliniky.
Zelený zákal nelze zcela vyléčit, je pouze možné zastavit jeho další vývoj a tím předejít závažnějším změnám ve zrakovém nervu, které jsou nevratné. Neléčený glaukom může skončit úplnou slepotou. „Většina lidí nemá šanci glaukom rozpoznat, protože je zpočátku zcela bez příznaků. Důležité je absolvovat důkladné oční vyšetření včetně provedení OCT, na základě kterého určí lékaři správný postup v léčbě, která zamezí dalšímu rozvoji nemoci. Každý člověk starší 40 let by měl absolvovat alespoň jedenkrát ročně preventivní vyšetření, zvláště pokud se glaukom vyskytuje v rodině“ říká MUDr. Věra Kalandrová, primářka oční kliniky NeoVize Brno.
Podle statistických údajů trpí glaukomem 5% lidí, čísla mohou být však vyšší, do statistiky jsou zahrnuty pouze léčené případy.








Kontakt:

Linda Vojancová
linda.vojancova@hba.cz
www.duovize.cz


Vstoupit do diskuse >> | Počet příspěvků: 0

Vydáno: 30. 8. 2011 15:36
Kategorie: Ostatní
Název zdroje: Duovize, Neovize (NEověřený zdroj [?])
PR

Distribucezpráv

>>
Vytvoříme za vás tiskovou zprávu a distribujeme ji 2000 novinářům.
news

Jsemnovinář

Novinářům poskytujeme pouze kvalitní a ověřené informace.
 i 

Jsemnávštěvník

>>
Přečtěte si jedinečné zprávy z první ruky dříve než ostatní.