Reformy zvýšily důvěryhodnost České republiky | Tiskovky.info

servis pro novináře


Přihlásit | Registrace
Vytisknout Vytisknout

Tisková zpráva


Reformy zvýšily důvěryhodnost České republiky


Ratingové hodnocení České republiky bylo zvýšeno o dva stupně na AA- se stabilním výhledem. Oznámila to ratingová agentura Standard & Poor’s.

Česká ekonomika je podle Standard & Poor’s charakteristická zejména nízkou úrovní zahraničních půjček, silným bankovním sektorem a převážně nezávislou centrální bankou, která udržela index spotřebitelských cen i úrokové sazby na nízké úrovni. „Naše hodnocení ČR odráží obezřetně spravovanou a vyváženou ekonomiku,“ uvádí zpráva ratingové agentury.

Agentura zohlednila také řadu reformních návrhů, jejichž přijetí předpokládá. Jedná se pak především o reformu sociálního systému, která navrhuje snížení výdajů vzhledem k demografickým změnám. Zpráva agentury předpokládá přijetí těchto reformních změn.

„Je to další pozitivní zpráva o tom, jak je hodnocena důvěryhodnost České republiky a snaha vlády směřovat k vyrovnaným veřejným rozpočtům. V dnešní turbulentní době se jedná spíše o výjimku, mnohým dalším státům je naopak rating snižován,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

Pokud dojde k poklesu nároků Česka na financování z vnějšku, mohlo by to mít podle agentury dopad na další zvýšení ratingového hodnocení. Upozorňuje také, že pokles ratingu by mohl nastat v případě, že se nepodaří prosadit důchodovou reformu, zhorší se stav veřejných financí či pokud by příští vlády zvrátily některé z provedených či navrhovaných reforem v oblasti veřejných financí prosazované vládou Petra Nečase. Uvádí to nejnovější zpráva agentury Standard & Poor’s.

Díky zvýšení ratingového hodnocení České republiky došlo také k prudkému posílení české měny. Během patnácti minut posílila ve středu koruna z 24,49 na 24,33 CZK/EUR.

Rozpočtové cíle, které si Česká republika stanovila splnit v letech 2011 až 2013, pak agentura S&P považuje za dosažitelné.







Kontakt:

Jan Osúch
tiskový mluvčí vlády
osuch.jan@vlada.cz
773 692 234
224 002 058


Vstoupit do diskuse >> | Počet příspěvků: 0

Vydáno: 25. 8. 2011 15:25
Kategorie: Ekonomika
Název zdroje: Úřad vlády ČR (ověřený zdroj [?])
Popis zdroje:
Úřad vlády České republiky je ústředním orgánem státní správy. Úřad plní úkoly spojené s odborným, organizačním a technickým zabezpečením činnosti vlády České republiky a jejích orgánů.
PR

Distribucezpráv

>>
Vytvoříme za vás tiskovou zprávu a distribujeme ji 2000 novinářům.
news

Jsemnovinář

Novinářům poskytujeme pouze kvalitní a ověřené informace.
 i 

Jsemnávštěvník

>>
Přečtěte si jedinečné zprávy z první ruky dříve než ostatní.