Dvě století staré oratorium a mistři klasiky završí želivský festival | Tiskovky.info

servis pro novináře


Přihlásit | Registrace
Vytisknout Vytisknout

Tisková zpráva


Dvě století staré oratorium a mistři klasiky završí želivský festival


Želiv – Želivský klášter čekají poslední dva koncerty druhého ročníku festivalu Musica Figurata. A bude to závěr velkolepý. Poslední srpnovou sobotu 27. srpna bude mít premiéru oratorium z 18. století, které bylo objeveno v místním hudebním archivu teprve nedávno a o týden později festival zakončí koncert v Malovaném reflektáři se skladbami velikánů Mozarta nebo Beethovena.

„Barokní oratorium připomíná rukopis slavného českého skladatele Františka Xavera Brixiho, ale jeho autorství je nejasné. Oratorium Theatrum figuratum je dokladem styků želivského kláštera s italskou hudební kulturou v 18. století a provádění velkých oratorních děl na želivském klášterním kůru, které probíhalo prostřednictvím kontaktů různých premonstrátských klášterů,“ přibližuje zrod velké premiéry umělecká ředitelka festivalu Marika Pečená.

Oratorium zazní v podání souboru Harmonia Dectabilis pod vedením uměleckého vedoucího Lukáše Vendla, který připravil notový materiál přímo z dobového rukopisu dochovaného v klášterním archivu. Na koncertě vystoupí přední česká sopranistka mezinárodního renomé Irena Troupová.

Poslední koncert s klasiky Mozartem a Beethovenem
Festival zakončí slavnostní koncert v Malovaném reflektáři, na kterém zazní skladby mistrů 18. století dochované v dobových opisech i na želivském kůru. Hudební rozptýlení v klášterním reflektáři proběhne pod taktovkou Marka Štryncla, uměleckého vedoucího renomovaného souboru Musica Florea, violoncellisty a předního českého specialisty na historicky poučenou interpretaci staré hudby. Oba koncerty završí speciální noční prohlídka s výkladem.
Letošní druhý ročník festivalu zaznamenává velké ohlasy u návštěvníků. Poslední koncert absolventů mezinárodní letní hudební školy Convivium přišlo podpořit na dvě stovky posluchačů, kteří vyslechli duchovní hudbu šesti staletí.

Festival Musica Figurata Želiv v příštím roce vstoupí do třetího ročníku. Těžištěm festivalu v barokním želivském klášteře je duchovní hudba, ale návštěvníci se mohou těšit i na jazzový koncert, barokní dovadlo, přednášky nebo promítání filmů.








Kontakt:

Tomáš Zdechovský
Jednatel
info@commservis.com
734 335 909


Vstoupit do diskuse >> | Počet příspěvků: 0

Vydáno: 23. 8. 2011 21:46
Kategorie: Kultura
Název zdroje: Agentura Commservis.com (ověřený zdroj [?])
Popis zdroje:
Komunikační a public relations agentura specializující se manažerské vzdělávání, public relations, krizovou komunikaci a mediální obhajoby, politickou komunikaci, outdoor/teambuilding, tvorbu marketing strategií, image, výzkumy a analýzy. Jazykové kurzy pro firmy, instituce a manažery: angličtina, němčina, italština, francouzština, španělština ve třech úrovních pokročilosti.
PR

Distribucezpráv

>>
Vytvoříme za vás tiskovou zprávu a distribujeme ji 2000 novinářům.
news

Jsemnovinář

Novinářům poskytujeme pouze kvalitní a ověřené informace.
 i 

Jsemnávštěvník

>>
Přečtěte si jedinečné zprávy z první ruky dříve než ostatní.