Cykloběh za ČR bez drog | Tiskovky.info

servis pro novináře


Přihlásit | Registrace
Vytisknout Vytisknout

Tisková zpráva


Cykloběh za ČR bez drog


V úterý 28. června byl v Senátu Parlamentu ČR oficiálně ukončen již 9. ročník Cykloběhu za ČR bez drog, který je svým rozsahem a intenzitou největší pravidelnou protidrogovou kampaní spojenou se sportem. Akce je pravidelně pořádána sdružením Řekni ne drogám, řekni ano životu. Tato aktivita chce poukázat na trýznivou neinformovanost na poli drogové prevence a volá po zvýšení drogové gramotnosti a osvěty v naší zemi. Nad akcí převzal záštitu Senát Parlamentu ČR.

Účastníky Cyklo-běhu přivítal v Zaháňském salonku předseda Senátu Milan Štěch a dále senátoři Karel Kapoun a Božena Sekaninová. Po převzetí „Prohlášení Měst bez drog” s podpisy starostů měst a senátorů, kteří podporují intenzivnější primární protidrogovou prevenci ve formě protidrogového vzdělávání, předseda Senátu organizátorům i účastníkům poděkoval a ocenil jejich práci, kterou vykonali.
Cyklo-běh poukazuje především na neinformovanost dětí a mládeže a volá po zvýšení prevence. Proto jej také podporuje i kapitán FC Viktoria Plzeň. „Je jasné, proč právě já tuto akci podporuji, protože drogy nepatří mezi sportovce a lidi obecně. A když vidím nějaký dokument o tom, co drogy dokáží s mladými lidmi, není to nic pěkného. Proto jsem se rozhodl podpořit tuto akci.“ vysvětlil kapitán mistrů ligy, Pavel Horváth.
Slavnostní zahájení 9. ročníku Cyklo-běhu proběhlo v pondělí 13. června 2011 ve Zlíně na náměstí před radnicí za účasti stovek dětí. Přes dvacet mladých sportovců společně s cykloběžci odstartovalo další ročník. Celá akce byla zakončena v Praze v pátek 24. června 2011. Cyklo-běh se koná u příležitosti Mezinárodního dne proti zneužívání drog, který připadá na 26. červen.
Trasa dvanáctidenního Cyklo-běhu vedla přes 36 měst Čech a Moravy a čítala přes 1200 kilometrů. Tým5 - 10 cyklistůběžců, kteří sami žijí život bez drog, urazil tuto vzdálenost za 12 dní.
V průběhu tohoto maratonu navštívil desetičlenný tým Cyklo-běhu představitele šestatřiceti měst z celé země a mluvil s nimi o problematice drog a jejím řešení. Jak řekl předseda rady sdružení Vlastimil Špalek: „Setkali jsme se ve městech s upřímným přijetím a přiznáním, že drogy jsou pro jejich město opravdu velkým problémem a shodli jsme se, že efektivní způsob jak zmírnit dopad drog na občany a jejich okolí je skrze prevenci a protidrogovou osvětu, která v republice značně pokulhává. Řeší se spíše následky zneužívání drog, namísto toho, aby se děti kvalitně vzdělávaly o tom, co drogy jsou a co skutečně způsobují. Dále propagujeme Hubbardův detoxikační progleam, kde se člověk zbavuje toxických látek v těle bez dalších náhražkových látek." Studie naznačují, že mladí lidé, kteří nezačali brát drogy do svých 21 let, již s největší pravděpodobností s drogami nikdy nezačnou.
Podle Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky (leden 2011) žije v ČR šedesát tisíc denních uživatelů marihuany, z nichž je třicet tisíc závislých. Podle celkových odhadů máme v naší zemi 150 tisíc rizikových uživatelů marihuany.
Z posledního průzkumu Evropské školní studie o alkoholu a jiných drogách (ESPAD) kouřilo marihuanu 45,1 procenta dětí ve věkové kategorii 15-16 let. Toto procento řadí Českou republiku na smutné první místo ze všech evropských zemí! U věku do 13 let mělo zkušenost s marihuanou hrozivých 20,7 procenta dětí. A ve stejné věkové kategorii do 13 let spolklo tabletku halucinogenní extáze 18,1 procenta dětí.








Kontakt:

Vlastimil Špalek
předseda sdruženíi
v.spalek@rekninedrogam.cz
www.drogy.cz


Vstoupit do diskuse >> | Počet příspěvků: 0

Vydáno: 21. 7. 2011 10:46
Kategorie: Zdraví a zdravotnictví
Název zdroje: Řekni ne drogám-řekni ano životu (NEověřený zdroj [?])
PR

Distribucezpráv

>>
Vytvoříme za vás tiskovou zprávu a distribujeme ji 2000 novinářům.
news

Jsemnovinář

Novinářům poskytujeme pouze kvalitní a ověřené informace.
 i 

Jsemnávštěvník

>>
Přečtěte si jedinečné zprávy z první ruky dříve než ostatní.