První koncert Letních slavností staré hudby přenese posluchače do Benátek a odtud na významné panovnické dvory Evropy | Tiskovky.info

servis pro novináře


Přihlásit | Registrace
Vytisknout Vytisknout

Tisková zpráva


První koncert Letních slavností staré hudby přenese posluchače do Benátek a odtud na významné panovnické dvory Evropy


V Praze 19. července 2011 – Již za několik dní se skvostné historické sály a kostely od Pražského hradu přes Staré Město až do Trojského zámku naplní hudbou, jež připomene noblesní atmosféru panovnických dvorů a církevních slavností. Pestrý program, zahrnující benátské baroko, lidovou i liturgickou hudbu z Peru 18. století, hudební žerty pro rozptýlení španělských vladařů, tajemnou pastýřskou flétnu z klasicistních hudebních salonů či ceremoniální hudbu pro dvůr Krále Slunce ve Versailles, nabídne oblíbený festival Letní slavnosti staré hudby.

V pátek 22. července zahájí od 19.30 hodin již 12. ročník této vyhledávané přehlídky koncert s názvem Na křídlech lva v podání sedmičlenného německého souboru Musica Fiata pod vedením Rolanda Wilsona. Hlavní protagonistkou večera bude sopranistka Dorothee Mields, která patří právem k nejvyhledávanějším interpretkám raného baroka, nicméně její přednes Bacha i Mozarta jí staví na špičku současné hudební scény. Organizátoři vybrali pro úvodní koncert unikátní prostory Míčovny Pražského hradu.

Úvodní koncert představí reprezentativní výběr skladeb raně barokních benátských skladatelů, stejně jako tvorbu autorů školených v benátské bazilice San Marco, jež později působili u evropských dvorů ve Vídni, Drážďanech, Brunšviku nebo Vratislavi. Soubor Musica Fiata přednese skladby od Johanna Rosenmüllera, Giovanni Gabrieliho, Claudia Monteverdiho nebo Daria Castella. Rozpjatá lví křídla v názvu koncertu odkazují k šíři vlivu benátské kultury, patrnému ve velké části tehdejší Evropy. Podobně příznačný je rovněž zvolený prostor Míčovny Pražského hradu, jehož původní architektonický plán pochází od vídeňského architekta Bonifáce Wohlmutha a Itala Aostalliho de Sala Ulrico.

„Na koncert souboru Musica Fiata se sopranistkou Dorothee Mields se osobně nesmírně těším, neboť jejich interpretaci raného italského baroka řadím k tomu nejlepšímu... Program byl sestaven exkluzivně pro Letní slavnosti staré hudby. Půjde vskutku o mimořádnou událost, kdy v autentickém prostředí Míčovny Pražského hradu zazní původní nástroje s nezaměnitelným zvukem založeným na zřetelném vedení hlasů. Měli jsme jasného favorita k zahájení letošního festivalu,“ říká Markéta Semerádová, ředitelka festivalu Letní slavnosti staré hudby. Více informací na www.letnislavnosti.cz.

Soubor Musica Fiata se od svého založení v roce 1976 zaměřuje zejména na hudbu 16. a 17. století v interpretaci na historické nástroje. Virtuózní výkony spolu s dynamickou energií soubor proslavily a dovedly k účasti na prestižních festivalech. Music Fiata je pravidelným hostem významných hudebních přehlídek, k nimž patří například i festivaly v Ravenně, Innsbrucku, Utrechtu, Bruggách, Kodani či Berlíně. Soubor má na svém kontě úctyhodných třicet CD, jež vydaly společnosti jako Sony Classical, Deutsche Harmonia Mundi a CPO.

Uznávaná sopranistka Dorothee Mields pravidelně vystupuje s renomovanými světovými ansámbly a spolupracuje s významnými dirigenty jako jsou Stefan Asbury, Gustav Leonhardt nebo Masaaki Suzuki. Má za sebou řadu koncertů na festivalech v Evropě, Asii a Severní Americe, mezi něž patří například Bachfest Leipzig, Flanderský festival, Letní festival v japonském Suntory nebo Festival staré hudby v Bostonu.

Mezi Pražany stále oblíbenější festival Letní slavnosti staré hudby uvede v Praze mezi 22. červencem a 8. srpnem i další věhlasná jména a soubory jako je belgické vokální těleso Capilla Flamenca, nizozemská Música Temprana, Capella de Ministrers, Les Lunaisiens z Francie nebo americký hráč na dechový nástroj cink Doron David Sherwin. Letošní Letní slavnosti staré hudby vůbec poprvé rozeznějí stylově i akusticky příhodné prostory Pražského hradu. Rudolfova galerie, Španělský sál i Míčovna Pražského hradu přivítají v červenci a srpnu milovníky melodií sahajících až do hluboké hudební historie. Některé koncerty budou probíhat i na tradičních místech – v Břevnovském klášteře či Zámku Troja. Pořadatelé Letních slavností staré hudby spolu s residenčním souborem Collegium Marianum chtějí pestrým programem především připomenout, že hudba je od nepaměti nedílnou součástí světských i církevních slavností. A zůstává jí ostatně až dodnes.

________________________________________

Předprodej vstupenek na všechny koncerty probíhá v nové festivalové pokladně na adrese Maďarského kulturního střediska v Rytířské ulici č. 27 a v síti Ticketpro. Vstupenky na tři koncerty odehrávající se na Pražském hradě lze zakoupit také v Informačním středisku na II. nádvoří Pražského hradu. Již tradičně nabízí pořadatelé množstevní slevu: při zakoupení vstupenek na 4 a více akcí bude poskytnuta 20% sleva z ceny každé vstupenky. Senioři a studenti mají vstupné levnější o 10%. Vstupenky lze rezervovat také on-line na www.letnislavnosti.cz nebo telefonicky na 224 229 462 a 731 448 346.

Festival se koná pod záštitou
primátora hl. m. Prahy Bohuslava Svobody a starosty Městské části Praha 1 Oldřicha Lomeckého
a za laskavé podpory
hlavního města Prahy, Ministerstva kultury České republiky, Městské části Praha 1, Velvyslanectví Španělska, Správy Pražského hradu, Francouzského institutu v Praze, Vlámské vlády, Velvyslanectví Nizozemského království, Zastoupení Valonsko-Brusel, Česko-německého fondu budoucnosti, Maďarského kulturního střediska, Polského institutu v Praze, Institutu Cervantes v Praze, Institut français, Nadace Collegium Marianum.


Partneři:
Telefonica O2, DP hl. m. Prahy, ND, Galerie hl. m. Prahy, Hotel Constans, Královská kanonie Premonstrátů na Strahově, Tiskárna Sprint Servis, WDLux, Confetti.cz

Hlavní mediální partner
Český rozhlas

Mediální partneři
Harmonie, Respekt, České noviny, Xantypa, A2, Krásná, Hudební rozhledy, Opera Plus, Regiony 24

Pořadatel:
Collegium Marianum, Melantrichova 19, Praha 1, tel. 224 229 462, 731 448 346




Další informace:
SMART Communication s.r.o.
Vysočanská 11, Praha 9
T/F: +420 272 657 121
www.s-m-art.com
Silvie Marková
M: +420 604 748 699
E:markova@s-m-art.com


Collegium Marianum
Melantrichova 19, Praha 1,
T/F: +420 224 229 462, +420 731 448 346
www.letnislavnosti.cz
Žaneta Bartová
M: +420 731 615 370
E: production@collegiummarianum.cz









Kontakt:

Monika Nováková
asistent produkce
festival@collegiummarianum.cz
www.letnislavnosti.cz
724 745 747
224 229 462


Vstoupit do diskuse >> | Počet příspěvků: 0

Vydáno: 19. 7. 2011 15:28
Kategorie: Kultura
Název zdroje: Collegium Marianum (NEověřený zdroj [?])
Popis zdroje:
Letní slavnosti staré hudby jsou jedinou festivalovou přehlídkou hudby historických uměleckých slohů v Praze a ve Středních Čechách. Festival je vstupní branou, přes niž proudí do České republiky špičkoví zahraniční interpreti, kteří hrají na originály či kopie historických nástrojů, jak je známe z dobových rytin a obrazů, ovšem při zachování těch nejvyšších nároků na dokonalost provedení jako u moderních nástrojů.

Díky tematicky propracované, objevné dramaturgii představuje vysoké procento festivalových projektů novodobé premiéry, a to často nejen v českém, ale světovém kontextu. Festival je ojedinělý svým přesahem do oblasti barokního divadla a tance. Charakteristickou součástí těchto produkcí jsou dobové kostýmy, původní choreografie, barokní gestika, rétorika a líčení.
PR

Distribucezpráv

>>
Vytvoříme za vás tiskovou zprávu a distribujeme ji 2000 novinářům.
news

Jsemnovinář

Novinářům poskytujeme pouze kvalitní a ověřené informace.
 i 

Jsemnávštěvník

>>
Přečtěte si jedinečné zprávy z první ruky dříve než ostatní.