Zemědělci na Vysočině bijí na poplach. Ohrožuje je nízká výkupní cena mléka a masa | Tiskovky.info

Jihlava/Praha – Zemědělci na Vysočině aktualizovali prohlášení, ve kterém popisují zhoršující se stav v zemědělství. Upozorňují nejen na propad tržních cen u mléka a vepřového masa. Pokud podle nich nedojde k okamžitému řešení, dojde na Vysočině k zániku chovů hospodářských zvířat, což bude mít za následek snížení zaměstnanosti a také negativní dopad na úrodnost půdy a jejích schopnost zadržovat pitnou vodu.

„Výkupní cena mléka, vepřového, hovězího i drůbežího masa se dostala na kriticky nízkou cenu. Tržní ceny jsou hluboko pod hranicí výrobních nákladů. Například na každém litru mléka dnes zemědělci prodělávají cca 2Kč a situace se dále zhoršuje. Zemědělci na Vysočině se proto aktualizovali své prohlášení, se kterým seznámili nejen vedení Kraje Vysočina, ale obracejí se na čelní politické představitele a členy vlády,“ popisuje situaci na Vysočině předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha a dodává, že například výkupní cena vepřového masa dostala na nejnižší úroveň, a to 26 Kč za kilogram a i přes to mají zemědělci problém toto maso prodat. Vysoký nárůst dovozů totiž naše maso i mléko vytlačuje mimo trh.
Ve svém prohlášení požadují zemědělci zavedení přísnějších kontrol při dovozu zemědělských komodit do České republiky, zavedení národních dotačních titulů pro podporu dojného skotu, podporu zemědělské výroby za účelem zajištění zaměstnanosti a života na venkově a také zajištění produkčního hospodářství, které je v souladu s péčí o krajinu o půdu a vodu.

K zemědělcům z Vysočiny se chtějí přidat další
Ve čtvrtek 19. května se sejdou zemědělci z Plzeňského kraje, aby projednali případné připojení se k prohlášení zemědělců z Vysočiny.
„Je zapotřebí si uvědomit, že zemědělství není jen o živočišné a rostlinné výrobě, ale také o péči a ochraně půdy. Díky organické hmotě, což je především hnůj a kejda, se vrací do půdy organická hmota, a bez níž není půda schopná zadržet vodu v krajině. Česká republika se za poslední roky potýká s velkým suchem. Jedním z nejdůležitějších nástrojů, jak mu čelit je udržovat v půdě organickou hmotu, což půjde bez zvířat jen velmi těžko“ popisuje Martin Pýcha.

Eva Fruhwirtová
senior manager
fruhwirtova@commservis.com

Vydáno: 18. 5. 2016 14:19