Zemědělský svaz ČR ušetřil nákupem energií svým členům téměř 5 milionů korun | Tiskovky.info

Zemědělský svaz ČR ušetřil nákupem energií svým členům téměř 5 milionů korun

Praha/ČR - Společným nákupem dodávek elektřiny a plynu na rok 2017 ušetřil Zemědělský svaz ČR svým členům 4,8 milionu korun. Úspora se týká dvaceti zemědělských akciových společností a sedmnácti družstev s roční spotřebou skoro 13 tisíc megawatthodin (MWh) elektřiny a přes 3 tisíce MWh zemního plynu. Na burze nakupoval Zemědělský svaz ČR elektřinu a plyn už po šesté.

„Díky společnému nákupu ušetříme za silovou elektřinu 671 tisíc korun. To proti letošnímu roku znamená pokles o 43 procent. Ve vysokém napětí jsme se dostali až na cenu 660 Kč za megawatthodinu, tedy na historické minimum,“ pochvaluje si Miroslav Jirovský, předseda společnosti PIAS Suchdol, podnikající v rostlinné i živočišné výrobě a v opravárenství. Značné snížení nákladů uvítal také Evžen Jachan, předseda družstva Morava Pustiměř zabývajícího se rostlinnou výrobou: „Pro příští rok jsme u zemního plynu dosáhli ceny 382 Kč za megawatthodinu, což znamená snížení nákladů o 260 tisíc. Úsporu ale budeme mít i u elektřiny, takže za energie zaplatíme o cca 300 tisíc Kč méně než letos.“

Zemědělský svaz šetří svým členům náklady na zemědělskou produkci
Organizaci společných nákupů Svaz vnímá jako užitečný servis pro své členy. Posláním Svazu jsou mimo jiné zprostředkovatelské činnosti, kam patří i společný výběr dodavatelů energií. Cílem je snižovat celkové náklady členských subjektů na zemědělskou produkci. „Letošní úspory jsou nejvyšší od roku 2014, kdy jsme na Českomoravské komoditní burze Kladno začali nakupovat energie. U elektřiny v příštím roce svým členům, kteří se do aukce zapojili, ušetříme skoro pět milionů korun. Náklady na zemní plyn klesnou proti letošku o tři čtvrtě milionu korun,“ uvedl předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha.

Eva Fruhwirtová
senior manager
fruhwirtova@commservis.com

Vydáno: 11. 5. 2016 9:05
Kategorie: Zemědělství
Název zdroje: Agentura Commservis.com (ověřený zdroj [?])
Komunikační a public relations agentura specializující se manažerské vzdělávání, public relations, krizovou komunikaci a mediální obhajoby, politickou komunikaci, outdoor/teambuilding, tvorbu marketing strategií, image, výzkumy a analýzy. Jazykové kurzy pro firmy, instituce a manažery: angličtina, němčina, italština, francouzština, španělština ve třech úrovních pokročilosti.