I při nákupu přes internet máte svá práva | Tiskovky.info

I při nákupu přes internet máte svá práva

V předvánočním čase se zvyšuje zájem o nakupování. Ať už lidé kupují dárky v kamenných obchodech nebo prostřednictvím internetu, málo kdo si uvědomuje, že vlastním nákupem vstupuje do obchodního vztahu, ze kterého plynou práva ale i povinnosti.

Většina lidí v dnešní době ví, jak si má počínat, pokud zakoupí nevhodný či vadný výrobek v kamenném obchodě. Uplatnit reklamaci, žádat výměnu výrobku či vrácení peněz je v tomto případě celkem snadné. Při nákupu po internetu už je to složitější. „Bezproblémový internetový nákup nezačíná výběrem kupovaného výrobku, ale především vhodným výběrem internetového obchodu,“ říká Lenka Mužíčková, předsedkyně občanského sdružení Budulínek.eu, které na svých internetových stránkách přináší praktické návody a doporučení týkající se spotřebitelských práv a povinností. „Než nakoupíte v neznámém e-shopu, zajímejte se o reference,“ radí Mužíčková a pokračuje: „Pečlivě si pročtěte obchodní podmínky a reklamační řád, které by na stránkách seriózního e-shopu neměly chybět, zrovna tak jako totožnost dodavatele, jeho úplná adresa, IČO apod.“

Důležité je, aby člověk, nakupující na internetu, dodržoval bezpečnostní zásady také při placení zakoupeného zboží. Platba předem je riziko, zvláště u neznámých dodavatelů. Často se stává, že zákazník zaplatí předem, ale zboží nedostane, nebo dostane jiný či poškozený výrobek. Pokud se rozhodnete za vybrané zboží platit na internetu kartou, měli byste se mít zvlášť na pozoru a platit pouze prostřednictvím zabezpečeného protokolu.

Na webových stránkách občanského sdružení Budulínek.eu, naleznete srozumitelné informace o bezpečném nakupování, nekalých praktikách obchodníků a praktické rady, jak postupovat při řešení problémů a kam se obrátit pro pomoc. Informace jsou podávány klasickou, ale i zábavnou formou např. prostřednictvím soutěží. Nyní na stránkách probíhá třetí kolo Velké podzimní soutěže, které je zaměřeno na práva a povinnosti spotřebitelů.

Kompletní informace o soutěži: www.budulinek.eu

Marta Kašparová
senior manager
kasparova@commservis.com

Vydáno: 20. 11. 2015 9:58
Kategorie: Společnost a životní styl
Název zdroje: Agentura Commservis.com (ověřený zdroj [?])
Komunikační a public relations agentura specializující se manažerské vzdělávání, public relations, krizovou komunikaci a mediální obhajoby, politickou komunikaci, outdoor/teambuilding, tvorbu marketing strategií, image, výzkumy a analýzy. Jazykové kurzy pro firmy, instituce a manažery: angličtina, němčina, italština, francouzština, španělština ve třech úrovních pokročilosti.