Správné využití volného času je pro děti zásadní | Tiskovky.info

servis pro novináře


Přihlásit | Registrace
Vytisknout Vytisknout

Tisková zpráva


Správné využití volného času je pro děti zásadní


Vysočina – Smysluplné trávení volného času je neoddělitelnou součástí výchovy dětí a mládeže. Ta musí stát na třech pilířích – rodina, škola, volný čas. Všem třem těmto oblastem je třeba věnovat pozornost. Pokud jeden z pilířů nestojí na pevných základech, zdravému rozvoji dítěte něco chybí. Co se týče volného času, jsou nejlepší kroužky nebo oddíly, které fungují celoročně. Ty mají na rozvoj dětí největší vliv.

Výběr volnočasových aktivit a vůbec rozhodování o tom „co s volným časem“ je důležitou součástí života dětí. Měl by rozvíjet talent ale i všestrannost. Zároveň hraje důležitou roli v rozvoji dětí vzhledem k práci v kolektivu, utváření vztahů mezi lidmi atd. Takového výchovného působení lze ve volném čase dosáhnout jen pravidelností.
Současným negativním trendem je, že dětí přihlášených do celoročně fungujícího oddílu nebo kroužku ubývá. Jednou z příčin je i to, že rodiče se o náplň volného času svých dětí nestarají, stačí totiž zapnout počítač nebo televizi a je klid. Přitom na Vysočině fungují desítky organizací, které se věnují volnočasovým aktivitám pro děti a mládež a nabízejí zajímavý program a možnost na vlastní kůži zažít opravdové dobrodružství.
Začátkem září mají děti i rodiče na Vysočině možnost vybrat si z volnočasových aktivit v rámci největšího veletrhu, který nese název „Volný čas není nuda“.
„Naším cílem je ukázat rodičům a dětem širokou škálu možností, jak trávit volný čas. Na jednom místě v jeden den budou k dispozici nejrůznější volnočasové organizace. Rodiče budou mít možnost se blíže seznámit s jejich činností a děti si zároveň budou moci vyzkoušet některé z jejich aktivit,“ přibližuje za organizátory Jan Burda, který je zároveň předseda krajské Rady dětí a mládeže. A dodává: „chceme rodičům usnadnit rozhodování a především je přimět k tomu, aby jejich děti trávily volný čas smysluplně.“
Pokud se nějaký rodič rozhodne přihlásit své dítě do oddílu či kroužku, je podle Burdy je důležité věnovat trochu času jeho výběru. „Rodiče by se s organizací a vedoucími měli seznámit, aby věděli, co je její náplní a kam budou dítě posílat,“ radí Jan Burda. Důležité je také přizpůsobit výběr kroužku povaze a schopnostem dítěte.
Mnoha rodičům se může zdát, že výsledky takové pravidelné výchovy jsou pro ně nezajímavé. „Zapojení se do nějakého oddílu je pro dítě zkušenost, která se neprojeví hned druhý den. Trávení volného času s vrstevníky při společném programu se zúročí až časem. V budoucnosti však budou z této zkušenosti děti těžit,“ tvrdí Jan Burda. Děti se mohou během školního zapojit do nejrůznějších aktivit – mohou chodit do přírody, jezdit na vodu, věnovat se modelařině, chovat exotická zvířata, spát pod stanem nebo širákem a celou řadu dalších zajímavých věcí.
A kde se můžeme potkat? 31. srpna v Pelhřimově, 1. září v Havlíčkově Brodě, 4. září ve Žďáře nad Sázavou, 5. září v Třebíči a 7. září v Jihlavě.
Záštitu nad projektem, převzali europoslanec Tomáš Zdechovský, poslankyně Jana Fischerová, hejtman Jiří Běhounek, primátor Jihlavy a starostové všech okresních měst na Vysočině.


Rada dětí a mládeže kraje Vysočina vznikla v roce 2001 nejen za účelem koordinace všech neziskových organizací působících v kraji Vysočina, ale také za účelem zprostředkování komunikace mezi nimi a orgány státní správy a zajištění přísunu informací všem členům i zájemcům z řad veřejnosti. V současné době sdružuje více než 20.000 individuálních členů ve dvacítce organizací.
V současné době realizuje několik projektů. Například www.projektprotebe.cz, www.tabory-vysocina.cz, www.volnycas-vysocina.cz a další. Více informací o RDMKV je na webu www.rdmkv.cz.








Kontakt:

Jan Burda
info@rdmkv.cz
www.volnycas-vysocina.cz
777 750 131


Vstoupit do diskuse >> | Počet příspěvků: 0

Vydáno: 30. 7. 2015 15:52
Kategorie: Zábava
Název zdroje: Agentura Commservis.com (ověřený zdroj [?])
Popis zdroje:
Komunikační a public relations agentura specializující se manažerské vzdělávání, public relations, krizovou komunikaci a mediální obhajoby, politickou komunikaci, outdoor/teambuilding, tvorbu marketing strategií, image, výzkumy a analýzy. Jazykové kurzy pro firmy, instituce a manažery: angličtina, němčina, italština, francouzština, španělština ve třech úrovních pokročilosti.
PR

Distribucezpráv

>>
Vytvoříme za vás tiskovou zprávu a distribujeme ji 2000 novinářům.
news

Jsemnovinář

Novinářům poskytujeme pouze kvalitní a ověřené informace.
 i 

Jsemnávštěvník

>>
Přečtěte si jedinečné zprávy z první ruky dříve než ostatní.