Zdechovský: Společenská odpovědnost firem by měla být samozřejmostí | Tiskovky.info

Zdechovský: Společenská odpovědnost firem by měla být samozřejmostí

Praha / Hradec Králové – Evropský parlament schválil směrnici navrženou Komisí, v níž se požaduje, aby firmy nad 500 zaměstnanců poskytly zprávu o nefinanční činnosti. Měla by obsahovat informace týkající se jejich dopadů na životní prostředí, společenské ohleduplnosti, respekt k lidským právům a způsob, jakým dotyčná firma bojuje s korupcí a úplatkářstvím. Směrnice by se měla týkat zhruba 6 000 společností ve všech zemích EU. „Rozhodnutí Evropského parlamentu jedině vítám, protože přispěje k větší transparentnosti činnosti velkých firem. Společnosti si budou moci vybrat, jakým způsobem budou o své činnosti referovat. Zároveň by neměly výrazněji vzrůst náklady na administrativu. Obavy z enormního vzrůstu výdajů jsou tedy podle mě liché,“ říká třetí v pořadí lidovecké kandidátky do Evropského parlamentu Tomáš Zdechovský.

Firmy se musí chovat odpovědně
„Vznik směrnice můžeme brát jako důsledek volání po větší transparentnosti a lepší informovanosti občanské společnosti. Lidé budou lépe vědět, jak se firma chová, pokud jde o její vztah k ochraně životního prostředí či postoj k lidským právům. Společenská odpovědnost posiluje konkurenceschopnost a pomáhá zvyšovat vzájemnou důvěru mezi firmou a společností,“ vysvětluje Zdechovský důvody vzniku této směrnice.

„Nejedná se ani o žádnou vynucenou společenskou odpovědnost, jak se někteří mylně domnívají, nýbrž pouze o snahu přimět firmy k větší otevřenosti. Je jím dávána volnost ve způsobu provedení, nicméně si myslím, že společenská odpovědnost by měla být samozřejmostí bez ohledu na velikost firmy. Sám ji uplatňuji i ve svém podnikání a snažím se tak ukázat veřejnosti, že firmě nejde jen o zisk, ale i o prospěch celé společnosti,“ dodává Zdechovský.
Gabriela Vaňková

Tomáš Zdechovský
Kandidát KDU-ČSL č. 3 do Evropského parlamentu
zdechovsky@wifi-cz.cz

Vydáno: 6. 5. 2014 13:07
Kategorie: Politika
Název zdroje: Agentura Commservis.com (ověřený zdroj [?])
Komunikační a public relations agentura specializující se manažerské vzdělávání, public relations, krizovou komunikaci a mediální obhajoby, politickou komunikaci, outdoor/teambuilding, tvorbu marketing strategií, image, výzkumy a analýzy. Jazykové kurzy pro firmy, instituce a manažery: angličtina, němčina, italština, francouzština, španělština ve třech úrovních pokročilosti.