Přelomový rozsudek: Soud přiznal muži odškodnění za stalking od dvou žen | Tiskovky.info

servis pro novináře


Přihlásit | Registrace
Vytisknout Vytisknout

Tisková zpráva


Přelomový rozsudek: Soud přiznal muži odškodnění za stalking od dvou žen


STÁHNOUT TZ.jpg (maximální velikost 0,5 MB)

Hradec Králové / Pardubice – Krajský soud v Hradci Králové vynesl přelomový verdikt za stalking (nebezpečné pronásledování), který se dostal mezi trestné činy teprve nedávno. Poškozenému muži Tomáši Zdechovskému z Hradce Králové, který byl několik měsíců pronásledovaný dvěma ženami, přiznal odškodné ve výši 15 a 2,5 tisíc korun a omluvu. Rozsudek nabil právní moci.

„Jsem šťastný z toho, jak celá věc nakonec dopadla. Pachatelkám byl původně vyměřen trest jen 500 korun pokuty ve správním řízení u Městského úřadu v Třebechovicích, což je směšně nízká částka vzhledem k závažnosti jejich počínání. Proto jsem se rozhodl jít do občansko-právního sporu,“ říká poškozený Tomáš Zdechovský. Ten se tak stal historicky jedním z prvních mužů v České republice, který využil občansko-právního sporu k odškodnění za zásah do svých osobních práv a uspěl.
„Nešlo mi o peníze, ale o princip. Získané peníze hodlám věnovat na dobročinné účely. Konkrétně to bude činnost neziskové organizace Bílý kruh bezpečí, která pomáhá obětem trestných činů. Zároveň pevně doufám, že tento rozsudek povzbudí i další muže s obdobnou zkušeností, aby hájili svá práva a spravedlnosti bylo učiněno za dost,“ vysvětluje důvody žaloby Zdechovský.

Žena se vydávala za údajnou milenku
Stalking Tomáše Zdechovského začal nevinně několika sms. Když dotyčný nereagoval, začaly chodit dopisy s nepravdivými informacemi o jeho osobě nejdříve rodině, posléze přátelům a obchodním partnerům. Nakonec dotyčná osoba kontaktovala i účetní a zaměstnance firmy s různými smyšlenými historkami o vztahu s poškozeným.
Zdechovský také více jak dva roky čelil různým kontrolám státních orgánů (např. finančního úřadu na základů různých anonymních udání). Proto se Tomáš Zdechovský obrátil na Kriminální policii v Hradci Králové, která dotyčnou pachatelku rychle vypátrala a usvědčila ji z opakovaného obtěžování.


Co je stalking?
Stalking je nevhodné chování, projevující se zejména opakovaným fyzickým sledováním, nechtěnými kontakty (dopisy atp.), dlouhodobým sledováním aktivit určité osoby a sbíráním informací o ní, případně nemístným oslovováním jejích příbuzných, přátel atp. Takový zájem cílenou osobu obtěžuje, narušuje její soukromí a vzbuzují u ní strach; někdy ústí až v trestní stíhání pronásledovatele, stalkera. Stalker je až patologicky posedlý zájmem o osobu, kterou pronásleduje, často je veřejně známá, nebo jemu blízká, např. bývalý partner.
Daniel Rejman

Reportáž České televize o nebezpečném pronásledování Tomáše Zdechovského:
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10249971631-ekonomika/212411058390130/titulky/?kvalita=nizka








Kontakt:

Tomáš Zdechovský
Jednatel
info@commservis.com
http://www.commservis.com
734 335 909
+420 495 279 247


Vstoupit do diskuse >> | Počet příspěvků: 0

Vydáno: 23. 4. 2014 2:11
Kategorie: Společnost a životní styl
Název zdroje: Agentura Commservis.com (ověřený zdroj [?])
Popis zdroje:
Komunikační a public relations agentura specializující se manažerské vzdělávání, public relations, krizovou komunikaci a mediální obhajoby, politickou komunikaci, outdoor/teambuilding, tvorbu marketing strategií, image, výzkumy a analýzy. Jazykové kurzy pro firmy, instituce a manažery: angličtina, němčina, italština, francouzština, španělština ve třech úrovních pokročilosti.
PR

Distribucezpráv

>>
Vytvoříme za vás tiskovou zprávu a distribujeme ji 2000 novinářům.
news

Jsemnovinář

Novinářům poskytujeme pouze kvalitní a ověřené informace.
 i 

Jsemnávštěvník

>>
Přečtěte si jedinečné zprávy z první ruky dříve než ostatní.