Prohlášení Unie porodních asistentek: soud s porodní asistentkou Ivanou Königsmarkovou pokračuje | Tiskovky.info

servis pro novináře


Přihlásit | Registrace
Vytisknout Vytisknout

Tisková zpráva


Prohlášení Unie porodních asistentek: soud s porodní asistentkou Ivanou Königsmarkovou pokračuje


Veřejné zasedání o odvolání proti Rozsudku v trestní věci proti Ivaně Königsmarkové se bude konat 29.11. ve 13 hodin u Městského soudu v Praze ve Spálené ulici.

Dne 21. září 2011 bylo vydáno rozhodnutí soudu prvního stupně, který odsoudil porodní asistentku Ivanu Königsmarkovou, prezidentku Unie porodních asistentek, ke dvěma letům vězení s podmínkou na pět let a k pětiletému zákazu činnosti za těžké neúmyslné ublížení na zdraví, ke kterému mělo dojít u domácího porodu, při němž asistovala. Ivana Königsmarková se na místě odvolala, pochybení odmítá. O odvolání bude zítra rozhodovat Městský soud v Praze.

Právní zástupci Ivany Königsmarkové poukazují na fakt, že drtivá většina důkazů navržených obhajobou, zejména výslech všech znalců, svědků a většina listinných důkazů, byla soudkyní zamítnuta a obhajobě tak nebylo umožněno prokázat svá tvrzení a stanoviska, čímž došlo k bezprecedentnímu porušení ústavního práva na spravedlivý proces. Při odvolání chtějí obhájci využít důkazy, které neměli možnost předložit, a dále zajistit další znalecké posudky, jak českých, tak také zahraničních znalců.

Kateřina Hájková Klíčová uvedla: „Soud s porodní asistentkou Ivanou Königsmarkovou se odehrává v době, kdy laická i odborná veřejnost s napětím sleduje podobu zdravotních reforem. Proti současné podobě zdravotního zákona, který opět neobsahuje koncepci práce porodních asistentek, se vyjádřilo již cca 3500 signatářů a signatářek„Výzvy za bezpečný porod“ a svoji nespokojenost vyjádřili rodiče i na protestním setkání „Chceme péči samostatné porodní asistentky“. Unie porodních asistentek dlouhodobě usiluje o systémové změny v porodnictví a stanovení jasných pravidel pro poskytování péče v průběhu těhotenství, porodu a po porodu.“

Unie porodních asistentek zaznamenala obrovskou vlnu podpory ze strany veřejnosti. Děkujeme všem, kteří se zapojili do veřejné sbírky a také těm, kteří všemožně vyjadřovali podporu. Sbírka bude k 30.11. ukončena a použita na podporu Ivany Königsmarkové při odvolacím řízení. V současné době lidé zaslali na účet sbírky 318 000,-. Tato částka bude po ukončení sbírky (30.11. 2011) uložena do notářské úschovy a umožní oslovit jednoho zahraničního znalce a připravit podklady pro zahraniční posudek (překlady apod.). V současné době čeká na schválení nová veřejná sbírka pod názvem „Podpora pro porodní asistentky“. Výtěžek z této nové veřejné sbírky, vedené na transparentním účtu občanského sdružení Zrnka, bude sloužit porodním asistentkám, které se budou muset svých práv domáhat soudní cestou.













Kontakt:

Mgr. Kateřina Hájková Klíčová
výkonná ředitelka
klicova@unipa.cz
www.unipa.cz
tel: +420 734 63


Vstoupit do diskuse >> | Počet příspěvků: 0

Vydáno: 28. 11. 2011 18:09
Kategorie: Zdraví a zdravotnictví
Název zdroje: Unie porodních asistentek (NEověřený zdroj [?])
Popis zdroje:
Profesní organizace porodních asistentek UNIPA

sdružuje porodní asistentky na základě individuálního členství. Členkami se mohou stát ty porodní asistentky, které pracují ve státních i nestátních zdravotnických zařízeních, soukromé porodní asistentky, studentky oboru porodní asistence i porodní asistentky na mateřské dovolené.
Cílem Unie porodních asistentek je:

* Poskytovat profesní podporu porodním asistentkám
* Vytvářet zázemí pro studentky porodní asistence
* Propagovat práci porodních asistentek směrem k veřejnosti
* Poskytovat informace a podporu rodičům

PR

Distribucezpráv

>>
Vytvoříme za vás tiskovou zprávu a distribujeme ji 2000 novinářům.
news

Jsemnovinář

Novinářům poskytujeme pouze kvalitní a ověřené informace.
 i 

Jsemnávštěvník

>>
Přečtěte si jedinečné zprávy z první ruky dříve než ostatní.