Prohlášení Unie porodních asistentek: soud s porodní asistentkou Ivanou Königsmarkovou pokračuje | Tiskovky.info

Veřejné zasedání o odvolání proti Rozsudku v trestní věci proti Ivaně Königsmarkové se bude konat 29.11. ve 13 hodin u Městského soudu v Praze ve Spálené ulici.

Dne 21. září 2011 bylo vydáno rozhodnutí soudu prvního stupně, který odsoudil porodní asistentku Ivanu Königsmarkovou, prezidentku Unie porodních asistentek, ke dvěma letům vězení s podmínkou na pět let a k pětiletému zákazu činnosti za těžké neúmyslné ublížení na zdraví, ke kterému mělo dojít u domácího porodu, při němž asistovala. Ivana Königsmarková se na místě odvolala, pochybení odmítá. O odvolání bude zítra rozhodovat Městský soud v Praze.

Právní zástupci Ivany Königsmarkové poukazují na fakt, že drtivá většina důkazů navržených obhajobou, zejména výslech všech znalců, svědků a většina listinných důkazů, byla soudkyní zamítnuta a obhajobě tak nebylo umožněno prokázat svá tvrzení a stanoviska, čímž došlo k bezprecedentnímu porušení ústavního práva na spravedlivý proces. Při odvolání chtějí obhájci využít důkazy, které neměli možnost předložit, a dále zajistit další znalecké posudky, jak českých, tak také zahraničních znalců.

Kateřina Hájková Klíčová uvedla: „Soud s porodní asistentkou Ivanou Königsmarkovou se odehrává v době, kdy laická i odborná veřejnost s napětím sleduje podobu zdravotních reforem. Proti současné podobě zdravotního zákona, který opět neobsahuje koncepci práce porodních asistentek, se vyjádřilo již cca 3500 signatářů a signatářek„Výzvy za bezpečný porod“ a svoji nespokojenost vyjádřili rodiče i na protestním setkání „Chceme péči samostatné porodní asistentky“. Unie porodních asistentek dlouhodobě usiluje o systémové změny v porodnictví a stanovení jasných pravidel pro poskytování péče v průběhu těhotenství, porodu a po porodu.“

Unie porodních asistentek zaznamenala obrovskou vlnu podpory ze strany veřejnosti. Děkujeme všem, kteří se zapojili do veřejné sbírky a také těm, kteří všemožně vyjadřovali podporu. Sbírka bude k 30.11. ukončena a použita na podporu Ivany Königsmarkové při odvolacím řízení. V současné době lidé zaslali na účet sbírky 318 000,-. Tato částka bude po ukončení sbírky (30.11. 2011) uložena do notářské úschovy a umožní oslovit jednoho zahraničního znalce a připravit podklady pro zahraniční posudek (překlady apod.). V současné době čeká na schválení nová veřejná sbírka pod názvem „Podpora pro porodní asistentky“. Výtěžek z této nové veřejné sbírky, vedené na transparentním účtu občanského sdružení Zrnka, bude sloužit porodním asistentkám, které se budou muset svých práv domáhat soudní cestou.

Mgr. Kateřina Hájková Klíčová
výkonná ředitelka
klicova@unipa.cz
www.unipa.cz
tel: +420 734 63

Vydáno: 28. 11. 2011 18:09
Kategorie: Zdraví a zdravotnictví
Název zdroje: Unie porodních asistentek (NEověřený zdroj [?])
Profesní organizace porodních asistentek UNIPA

sdružuje porodní asistentky na základě individuálního členství. Členkami se mohou stát ty porodní asistentky, které pracují ve státních i nestátních zdravotnických zařízeních, soukromé porodní asistentky, studentky oboru porodní asistence i porodní asistentky na mateřské dovolené.
Cílem Unie porodních asistentek je:

* Poskytovat profesní podporu porodním asistentkám
* Vytvářet zázemí pro studentky porodní asistence
* Propagovat práci porodních asistentek směrem k veřejnosti
* Poskytovat informace a podporu rodičům