Zahájení projektu „2011: Šumava na rozcestí“ | Tiskovky.info

servis pro novináře


Přihlásit | Registrace
Vytisknout Vytisknout

Tisková zpráva


Zahájení projektu „2011: Šumava na rozcestí“


Studenti z různých fakult Masarykovy univerzity spouštějí projekt informování veřejnosti o vývoji ve sporu o Šumavu.

Brno, 8. 11. 2011 – Obyvatelé Brna a Jihomoravského kraje budou mít od 9. listopadu jedinečnou příležitost seznámit se s mnoha dosud málo známými okolnostmi, které provázely kontroverzní události letošního horkého léta na šumavské Modravě. V tento den bude od 18 hodin vernisáží výstavy v aule Přírodovědecké fakulty MU zahájen roční projekt studentů několika fakult Masarykovy univerzity. Tento projekt má za cíl přibližovat téma diskusí o současnosti i budoucnosti šumavského Národního parku široké i odborné veřejnosti .

Jeden z organizátorů, Petr Sudický, popisuje důvody pro realizaci projektu takto: „Projekt je reakcí na vývoj letošní kauzy v NP Šumava. Naším cílem je poskytnout veřejnosti soubor objektivních údajů o celém sporu tak, aby si každý návštěvník výstavy či přednášky mohl vytvořit na celou problematiku vlastní názor, vysvětluje Sudický, a pokračuje: „Současný problém chápeme v širším kontextu celé společnosti, a proto se snažíme, kromě primárního ekologického hlediska, postihnout například i hledisko sociální, právní nebo filosofické.“

Nosnou aktivitou celého projektu je putovní informativní výstava, která se dotýká témat, jako jsou přírodní podmínky lokality Ptačího potoka/Na Ztraceném, účastníci letní blokády i jejich odpůrci z řad místních obyvatel, chronologický a právní přehled kauzy, policejní zásah proti blokádě či vyjádření vědců i Správy Národního parku. Veškeré informace jsou doplněny množstvím fotografií. Výstava není jedinou plánovanou aktivitou. Počítá se rovněž s organizací diskusních setkání a přednášek odborníků z různých oborů. Spuštěny byly také internetové stránky (sumavskerozcesti.kvalitne.cz), kde bude možné nalézt např. vystavené dokumenty.


Vernisáž výstavy se uskuteční ve středu 9.11. od 18 hodin v aule Přírodovědecké fakulty MU na Kotlářské 2, Brno.

Hostem bude prof. RNDr. Pavel KINDLMANN, DrSc. (PřF UK a AV ČR), který přednese příspěvek na téma "Kůrovec a Šumava z hlediska biologie ochrany přírody".

Nad akcí převzal záštitu rektor Masarykovy univerzity doc. PhDr. Mikuláš Bek, Ph.D.








Kontakt:

Tomáš Bendl
spoluorganizátor
tomas.bendl@gmail.com
sumavskerozcesti.kvalitne.cz
728 528 875


Vstoupit do diskuse >> | Počet příspěvků: 0

Vydáno: 8. 11. 2011 3:41
Kategorie: Veřejná správa
Název zdroje: Nezávislá studentská iniciativa "2011: Šumava na rozcestí (NEověřený zdroj [?])
Popis zdroje:
Projekt "2011: Šumava na rozcestí" je nezávislou iniciativou studentů FSS, FF a PřF Masarykovy univerzity. Více informací získáte na webu: "sumavskerozcesti.kvalitne.cz" nebo na emailu: "sumavskerozcesti@gmail.com." Projekt finančně podporují Nadační fond studentů Filosofikcé fakulty Masarykovy univerzity a ESCape.
PR

Distribucezpráv

>>
Vytvoříme za vás tiskovou zprávu a distribujeme ji 2000 novinářům.
news

Jsemnovinář

Novinářům poskytujeme pouze kvalitní a ověřené informace.
 i 

Jsemnávštěvník

>>
Přečtěte si jedinečné zprávy z první ruky dříve než ostatní.